Saoedi-Arabië gaat vrijwel zeker WK voetbal 2034 organiseren, mensenrechtenorganisaties bezorgd

Saoedi-Arabië mag vrijwel zeker het WK voetbal van 2034 organiseren, nu Australië heeft besloten geen gooi te doen naar het binnenhalen van het toernooi. Dinsdag verstrijkt om middernacht de deadline voor gastlanden om zich aan te melden. Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over een WK voetbal in Saoedi-Arabië.

De FIFA moet de toewijzing aan Saoedi-Arabië formeel nog goedkeuren, iets wat waarschijnlijk volgend jaar plaatsvindt, maar dat lijkt nu nog enkel een formaliteit. Daarmee wordt een nieuw hoogtepunt bereikt in de torenhoge voetbalambities die Riad de afgelopen jaren aan de dag legde. Het koninkrijk spendeerde al miljarden euro’s aan het binnenhengelen van Europese sterspelers voor hun landelijke competitie.

Kritiek

Het organiseren van het WK in Saoedi-Arabië kan rekenen op veel kritiek van mensenrechtenorganisaties. Amnesty International roept op om duidelijke en bindende afspraken te maken om de mensenrechtensituatie te verbeteren in landen die de WK’s van 2030 en 2034 organiseren. Voor eerstgenoemde jaar wordt enkel een gezamenlijk voorstel van Marokko, Portugal en Spanje onderzocht.

„Met slechts één aanbod voor elk toernooi op tafel heeft FIFA een eigen doelpunt gescoord”, zo schrijft Steve Cockburn, Amnesty-directeur economische en sociale rechtvaardigheid. „De FIFA moet nu duidelijk maken hoe het verwacht dat gastlanden voldoen aan hun mensenrechtenbeleid. Het moet ook bereid zijn om het lotingsproces te staken wanneer risico’s op ernstige mensenrechtenschendingen niet worden geadresseerd.” Uit een peiling van Amnesty onder 17.000 mensen in vijftien landen in juni bleek dat een grote meerderheid van voetbalfans wil dat mensenrechten een rol spelen bij het toekennen van het WK voetbal.

Ook Human Rights Watch is niet te spreken over een WK voetbal in Saoedi-Arabië vanwege „haar weerzinwekkende mensenrechtenreputatie”. De mensenrechtenorganisatie noemt een eventuele toekenning van het toernooi aan Riad een „blamage” vanuit respect voor mensenrechten. Saoedi-Arabië kent de doodstraf, martelt gevangenen, kent geen vrijheid van meningsuiting of gelijkheid voor vrouwen. De rechten van arbeidsmigranten worden met voeten getreden en leden van de lhbti-gemeenschap worden massaal onderdrukt en gediscrimineerd.

De keuze van de FIFA om het WK voetbal in 2022 aan Qatar toe te wijzen kwam de voetbalbond op flinke kritiek te staan. Bij werkzaamheden in de aanloop naar het WK in het oliestaatje kwamen minstens 6.500 gastarbeiders om het leven. Ook waren er sterke vermoedens van omkoping door Qatar om het WK toegewezen te krijgen. Tevens was er kritiek op de erbarmelijke mensenrechtensituatie in het land, vooral voor mensen uit de lhtbi-gemeenschap.