Dodelijkste mijnramp in geschiedenis Kazachstan kost 45 mensen het leven

Bij een brand in een kolenmijn in Kazachstan zijn minstens 45 mensen om het leven gekomen. Dat melden internationale persbureaus zondag. Volgens het Franse persbureau AFP is dit het dodelijkste ongeluk in de geschiedenis van Kazachstan. Hoe de brand precies heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk, maar vermoedelijk gaat het om een methaanexplosie.

Volgens ArcelorMittal, de eigenaar van de mijn, konden 206 van de 252 mensen bij de Kostenko-mijn bij de stad Karaganda gered worden. Er wordt nog gezocht naar één mijnwerker die zich onder de grond bevindt, al is de kans volgens reddingswerkers klein dat hij levend wordt teruggevonden.

‘Slechtste bedrijf in geschiedenis Kazachstan’

Deze brand komt bovenaan een lange lijst van rampen op de Kazachse locaties van staalproducent ArcelorMittal, waarvan het hoofdkantoor zich in Luxemburg bevindt. Sinds de onafhankelijkheid van Kazachstan in 1991 zijn ongeveer tweehonderd mijnwerkers omgekomen, van wie het leeuwendeel op locaties van deze staalgigant.

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev heeft aangekondigd de samenwerking met de staalgigant te beëindigen en de lokale dochteronderneming te nationaliseren. Hij noemde ArcelorMittal „het slechtste bedrijf in de geschiedenis van Kazachstan vanuit het oogpunt van samenwerking met de overheid”. Autoriteiten hadden eerder al gewaarschuwd voor ontoereikende veiligheidsnormen en vakbonden riepen op tot strengere controle door de overheid. ArcelorMittal zei zondag dat het de afgelopen jaren „talloze inspanningen heeft geleverd om de veiligheid te verbeteren”.