In de autobiografie van Britney Spears lees je de treurige keerzijde van roem

Wie zou willen ruilen met Britney Spears? Het leven van de Amerikaanse popster is nooit een goede reclame geweest voor een carrière in de spotlights. Emotionele dieptepunten, en dat zijn er nogal wat in haar leven, worden meteen publiekelijk besproken: ruzie met familie en exen, het verliezen van voogdij, een mentale inzinking en een kaalgeschoren hoofd. Na lezing van haar autobiografie The Woman in Me gaat alle roem je tegenstaan.

De afgelopen week werd het boek al uitgebreid ontleed door tal in media. Die smullen van de schandalen: ontmaagd op haar veertiende, haar eerste vriendje Justin Timberlake die haar dwong tot een abortus, een volgens Spears ‘hete’ affaire met Collin Farrell en Madonna die troost biedt met een Kabbala-armbandje. Ze zette een verklaring op sociale media: „Ik vind de krantenkoppen die ik lees maar niks, dat is precies waarom ik vier jaar geleden die wereld heb verlaten.”

Met haar toenmalige partner Justin Timberlake in 2001.
Foto Mark J. Terrill/AP

Na een mentale inzinking, kwam Spears in 2008 onder curatele van haar vader te staan. Dertien jaar lang had hij volledige zeggenschap over zijn dochter. In 2019 stopte ze met muziek maken en optreden. Fans, aan wie Spears haar boek opdraagt, maakten zich zorgen en verzamelden zich uiteindelijk in de #freebritney-beweging en gingen de straat op om de zangeres onder het toezicht van haar vader uit te krijgen.

Talentenjacht

Britney Spears begon al jong in de amusementsindustrie. Nog voor haar tiende verjaardag had ze allerlei plaatselijke talentenjachten gewonnen. Ze scoorde haar eerste wereldhit, Baby One More Time, op 16-jarige leeftijd in 1998. Niet veel later kwam haar eerste album uit en scoorde ze nog meer hits. Ze was in één klap de princess of pop en wereldberoemd. Maar ze was naïef („Ik signeerde mijn naam met een hartje”) en zo presenteerde ze zich ook. In interviews verzuchtte ze graag als maagd het huwelijk in te gaan. Een uitspraak die haar zou blijven achtervolgen.

„Waarom behandelde iedereen me, zelfs als tiener, alsof ik gevaarlijk was”, vraagt ze zich af in haar boek. De voorbeelden zijn eindeloos, maar een van de meest schrijnende is een interview dat ze op 21-jarige leeftijd gaf aan de bekende televisiejournalist Diane Saywer. Het was net uit met Justin Timberlake, die door een lookalike van Britney te gebruiken in zijn clip van Cry Me a River de indruk had gewekt dat Spears was vreemdgegaan. De waarheid was volgens Spears precies andersom, maar Sawyer ondervroeg haar alsof ze een wereldleider was met een dubbele agenda. Ze bleef beleefd, maar in haar boek vertelt ze dat dit interview een keerpunt in haar leven was. In plaats van te groeien, kwam ze vast te zitten in het idee dat ze werd gezien als slecht persoon. Ze kropte haar woede op en stortte zich in het uitgaansleven. Onbezonnen trouwde ze tijdens een avondje stappen in Las Vegas met een jeugdvriend, een huwelijk dat na 55 uur weer werd beëindigd. Weer een schandaal waar ze niet tegen opgewassen was.

Het boek leest als een grote anti-reclame voor beroemd zijn. „Ik ben eigenlijk jaloers op de mensen die weten hoe ze om moeten gaan met roem”, schrijft de 41-jarige Spears. „Want ik verstop me ervoor. Ik word heel teruggetrokken.” Lange tijd ging ze niet in tegen de roddels die over haar verspreid werden, maar verdween ze in haar fantasiewereld door te zingen en dansen. Dat doet ze al sinds haar kindertijd.

In de memoires van een wereldster willen lezers graag schokkende onthullingen zien en bij Britney liggen die niet zozeer bij deze week verschenen krantenkoppen (hoewel een bevestiging dat Collin Farrell een beest in bed is velen al dagen bezighoudt), maar bijvoorbeeld in haar relatie met haar ouders. Haar vader beschrijft ze als een alcoholist, die geen interesse in haar heeft. En ook haar moeder gedraagt zich volgens Spears onverantwoord. Vanaf haar dertiende drinkt ze met haar moeder daiquiri’s (een cocktail met rum) en haar moeder laat haar daarna autorijden met een peuter achterin. Ze veroorzaakt een botsing, omdat haar moeder aan haar vingers wil ruiken of ze rookt (antwoord: ja). Haar ouders maken veel ruzie, waar ze weinig aan kan doen, maar op het podium heeft ze volledige controle over haar leven.

Rampjaar

„Tragedie zit bij ons in de familie”, schrijft ze. Haar tweede naam Jean komt van de moeder van haar vader. Jean verloor een pasgeboren baby, werd geslagen door haar man en door hem naar een gesticht gestuurd. Ze maakte uiteindelijk een einde aan haar leven, op het graf van haar zoontje. In een roman zou het een opzichtige vooruitwijzing zijn naar haar eigen leven, dat wordt gekenmerkt door tragiek. Met als dieptepunt het rampjaar 2007, waarin Britney Spears de voogdij over haar twee zoontjes verloor en door haar familie, aangevoerd door haar vader, naar een afkickkliniek werd gestuurd en onder curatele geplaatst. In dat moeilijke jaar leverde ze ook het album Blackout af, in haar eigen ogen haar beste werk en volgens een recensie in NRC „al met al geen slechte cd”.

Britney Spears tijdens de MTV Video Music Awards in 2001
Foto Timothy A. Clary/EPA

Britney Spears vertelt haar verhaal alsof ze op een feestje is en al een tijdje het gevoel heeft dat ze het te lang over zichzelf heeft. Met grote stappen gaat ze door haar leven. Ze lijkt soms beschroomd persoonlijk te worden. Als ze beschrijft ‘bijna zorgwekkend empathisch’ te zijn en dat ze de energie van anderen kan voelen, spreekt ze de lezer aan: „Op dit moment denk je misschien: o God, gaat ze het echt over dat New Age-gedoe hebben?” Met dat soort passages laat Spears zien, dat ze zich bewust is van de conclusies die mensen verbinden aan haar woorden.

The Woman in Me krijgt diepgang als de lezer haar leven een beetje heeft gevolgd en zich altijd heeft afgevraagd, wat haar kant van het verhaal is. Het perspectief van een vrouw, over wie je verontrustende koppen leest, en van wie je blijft hopen dat het goed komt. In 226 pagina’s is alles wel verteld, behalve dan haar laatste echtscheiding met Hesam Asghari, daarvoor kwam de deadline van het boek te vroeg. De volgende tragedie.