Meerderheid Tweede Kamer wil dat rente op studieschulden omlaag gaat

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de rente op studieschulden voor studenten die nooit een basisbeurs kregen – de zogenoemde ‘pechgeneratie’ – omlaag gaat. Dat melden de NOS en persbureau ANP. In de nacht van donderdag op vrijdag stemde de Kamer voor verschillende moties die hiervoor pleiten, al is onduidelijk per wanneer en hoeveel de rentes omlaag zouden moeten gaan.

Onlangs kondigde de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die studiefinanciering en -leningen verstrekt, aan dat de rente per 2024 van 0,46 procent naar 2,56 procent gaat. Dat leidde tot protest: een paar honderd studenten verzamelden zich woensdag in Den Haag om te demonstreren tegen de aangekondigde renteverhoging.


Lees ook
Vijf vragen over de rentestijging op de studieschuld

Een demonstratie op het Museumplein voor compensatie van de studieschuld onder het leenstelsel.

De Kamer stemde onder meer voor een plan om belastingvoordelen voor expats te versoberen, en met de opbrengsten daarvan de verlaging van de rentes op studieschulden te bekostigen. Dit plan zou per 2029 jaarlijks zo’n 200 miljoen euro moeten opbrengen.

Momenteel betalen expats – in tegenstelling tot Nederlandse werknemers – vijf jaar lang over 30 procent van hun inkomen geen belasting. Volgens het plan waar de Kamer voor stemde, van Kamerlid Pieter Omtzigt, GroenLinks-PvdA, Volt en de ChristenUnie, moet die periode verkort worden naar maximaal twintig maanden. Daarna zou een expat twintig maanden lang over 20 procent van het inkomen geen belasting betalen, en de twintig maanden daarna over 10 procent.