Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga

Strafrechtadvocaat Paul Acda is door zijn optreden als vertegenwoordiger van Gerard Sanderink voor een half jaar onvoorwaardelijk geschorst. Acda mag in die periode zijn vak niet uitoefenen. De bekende advocaat kreeg de straf in hoger beroep opgelegd omdat hij een tussenrekening van zijn praktijk ter beschikking had gesteld aan Sanderink, die daarmee de financiering van een lastercampagne tegen zijn ex-partner Brigitte van Egten probeerde voort te zetten.

De inmiddels 75-jarige Sanderink is eigenaar van onder meer Strukton en Centric, hoewel hij geen zeggenschap meer heeft over die bedrijven. Sanderink raakte in 2018 in conflict met zijn ex-vriendin. Nadat hij een relatie had gekregen met de zelfbenoemde cyberexpert Rian van Rijbroek begon Sanderink zijn ex onder meer te beschuldigen van fraude, het verspreiden van porno, diefstal en het hacken van Twitter-accounts. De beschuldigingen werden onder meer verspreid via websites die op het eerste gezicht een ander doel leken te hebben. Zo was er een site met openbaringen over het Openbaar Ministerie en een site die het CBR kritisch volgde. Daar verschenen lasterlijke berichten op over Van Egten.

De rechter verbood Sanderink om nog langer ongefundeerde berichten over Van Egten te verspreiden. Om dit verbod te omzeilen, gebruikte Sanderink de zogeheten derdengeldrekening van zijn advocaat Acda om tienduizenden euro’s te ‘parkeren’. Dit geld werd vervolgens overgemaakt aan de beheerder van de websites die de beschuldigingen over Van Egten verspreidde.

‘Vertroebeld’

Acda had zich al voor de kwestie verontschuldigd en was in eerste aanleg voor zes weken geschorst. De advocaat beweerde voor de Raad van Discipline dat hij niet wist dat het geld werd gebruikt voor de lastercampagne, en dat hij het geld alleen voor zijn cliënt had vastgehouden, die beweerde dat de media zijn bankafschriften konden inzien. Bovendien zou Acda in die periode overspannen zijn geweest, waardoor zijn beoordelingsvermogen „vertroebeld” was.

De tuchtrechter ging niet mee in het verweer van Acda. Zonder grote noodzaak geld ‘parkeren’ op een derdengeldrekening is in de beroepsgroep niet toegestaan. Bovendien trad Acda door het gebruik van de derdengeldrekening in feite op als een financiële instelling, waardoor hij volgens de Wet ter voorkoming van witwassen van Sanderink veel meer informatie had moeten vragen over de transacties. Volgens de Raad is de handelwijze van Acda „bijzonder kwalijk” en schadelijk voor het vertrouwen in de advocatuur.


Lees ook
Rechter bestraft Strukton voor lasterlijke e-mails over ex Sanderink

Gerard Sanderink samen met zijn echtgenote Rian van Rijbroek.

Acda is een bekende strafrechtadvocaat, die geregeld in de publiciteit treedt. Hij behandelde in het verleden veel herzieningszaken, waaronder in de Arnhemse Villamoordzaak, de Warnsveldse Pompmoord en de Deventer Moordzaak.

Gerard Sanderink verloor deze zomer de zeggenschap over de bedrijven in zijn holdingmaatschappij Oranjewoud. Eerder was hij al geschorst als bestuurder bij IT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton. De Ondernemingskamer schorste de 75-jarige Sanderink omdat er werd getwijfeld aan zijn vermogen om de juiste beslissingen te nemen.