Een vrouwelijke filmdynastie in Georgië

Ze vierde haar 95ste verjaardag op de openingsavond van het filmfestival van Kutaisi in Georgië: filmmaker Lana Gogoberidze. Nog voordat er ook maar één seconde film was vertoond, kreeg ze een minutenlange staande ovatie. Ze wordt de eerste feministische regisseur van de Sovjet-Unie genoemd en maakt sinds de jaren vijftig films over het lot van Georgische vrouwen. Haar films werden geselecteerd door de filmfestivals van Berlijn, Cannes en Venetië.

Nu presenteert ze een documentaire over haar moeder die ze dit jaar voltooide: Mother and Daughter or The Night is Never Complete. Haar moeder Nutsa Gogoberidze (1902/3-1966) was namelijk óók filmmaker. Een Georgische filmpionier en de eerste vrouw die onder het Sovjetregime een speelfilm realiseerde. Ze werkte samen met filmvernieuwers als Sergei Eisenstein en Michail Kalatozov. Samen omspannen moeder en dochter bijna een eeuw filmgeschiedenis. En inmiddels heeft Lana’s dochter Nutsa (die werkt onder de naam Salome Alexi) het stokje overgenomen: een Georgische filmdynastie.

„Mijn leven is getekend door de zoektocht naar mijn moeders films”, vertelt Gogoberidze in Kutaisi. „Ze mag dan een wegbereider zijn geweest, tijdens de Stalinistische ‘grote terreur’ van eind jaren dertig werd mijn vader vermoord, mijn moeder naar de goelag gestuurd en zijn al haar films verboden en vergeten. Haar speelfilmUjmuri (1935) werd pas in 2018 in een kluis in Moskou teruggevonden en gerestaureerd.”

Die allegorische film moet niet mis te verstaan zijn geweest voor de censor: tijdens pogingen de Zwarte Zee-kust te dempen ontwaakt een moerasgod en zakken de indringers in de zomp. Haar eerdere documentaire Buba (1930) gaat in de stijl van de Oekraïense visionair Alexander Dovzhenko (1894-1956) over het alledaagse leven en de culturele tradities van plattelandbewoners. Een propagandafilm die zichzelf overstijgt, vol poëtische beelden en slimme montage-vondsten. Nutsa Gogoberidze’s films worden nu gezien als vroege eco-cinema: films over hoe we met onze natuurlijke leefomgeving omgaan.

https://www.youtube.com/watch?v=xuf_IznUycQ

De geschiedenis herhaalde zich. Toen Lana eind jaren vijftig in haar moeders voetspoor haar eerste films maakte, was ze opnieuw de enige vrouwelijke regisseur in Georgië en de Sovjet-Unie. Als kind van een verbannen filmmaker was ze lang persona non grata: „Pas na Stalins dood kon ik naar de filmacademie.”

Na haar terugkeer uit de goelag sprak moeder Nutsa nooit meer over haar vroegere carrière. Wel kreeg Gogoberidze alle steun van haar moeder, soms assisteerde ze op de filmset. „Waarom ze over haar filmverleden zweeg, weet ik niet. Volgens mijn dochter omdat ze mijn carrière niet wilde belasten. Dat vind ik een mooie gedachte.

„Ik kan niet zeggen in hoeverre mijn moeder mijn werk heeft beïnvloed, want haar films waren simpelweg niet te zien. Tijdens het maken van de documentaire realiseerde ik me wel dat bijna al mijn films indirect over mijn moeder gaan. Daarom heb ik ook een collagefilm van gemaakt waarin ik fragmenten uit mijn eigen werk gebruik om mijn moeders leven te illustreren.”

Natuurlijk is de film ook bedoeld als waarschuwing voor de huidige generatie, besluit ze. „Zelfs nu zijn er nog mensen die de mythe herhalen dat ons leven onder de Sovjets zo goed was. Niemand had het toen goed. En nu in Oekraïne zien we hoe een cultuur, hoe mensen worden gedood en vernietigd. Daar moeten we ons tegen blijven verzetten. Dat is de universele geschiedenis die ik met dit persoonlijke verhaal wil vertellen.”