Belgische regering belooft meer personeel Brusselse justitie en politie

Na de dodelijke aanslag van vorige week maandag heeft de Belgische regering in het weekend een pakket aan maatregelen aangekondigd om problemen die al jaren spelen bij politie en justitie te verbeteren. Premier Alexander De Croo (Open VLD) sprak zaterdagavond over „lessen trekken en maatregelen nemen”.

Maandagavond schoot de illegaal in België verblijvende Tunesiër Abdesalem L. (45) twee Zweedse voetbalfans dood en verwondde een derde. De Zweden waren in Brussel voor de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden. In een op Facebookgeplaatste video verklaarde L. een strijder te zijn van Islamitische Staat. Na een klopjacht van uren kwam het dinsdagochtend tot een confrontatie met de politie in een café in Schaarbeek – de Brusselse gemeente waar L. woonde. L. werd neergeschoten door de politie en overleed later in het ziekenhuis.


Lees ook
De nieuwe terreuraanslag rakelt een Brussels trauma op. Had dit voorkomen kunnen worden?

Politie-onderzoek in Schaarbeek, een gemeente van Brussel, na de schietpartij waarbij de verdachte van de aanslag van maandagavond door de politie werd neergeschoten.

Afgelopen week bleek uit onderzoek naar de aanslag onder meer dat een uitleveringsverzoek van Tunesië voor de geradicaliseerde L. uit 2022 door de bevoegde Belgische instanties niet ten uitvoer was gebracht. Dat was „een fout met dramatische gevolgen”, zei justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdag waarop hij ontslag nam voor deze „onaanvaardbare fout”.

Met name het openbaar ministerie van Brussel kreeg er de afgelopen dagen van langs. Het was een zogeheten magistraat van het parket van Brussel die het uitleveringsverzoek naast zich neerlegde. Tijdens een persconferentie zondag zei de procureur van het parket, Tim De Wolf, dat „de samenleving niet heeft gekregen waar ze recht op heeft en dat kwetst ons verantwoordelijkheidsgevoel diep”.

Ernstige onderbezetting bij het parket speelde een rol bij de fouten die zijn gemaakt, erkende procureur. Dat is geen excuus, zei De Wolf, enkel een deel van de verklaring waarom er niet is gehandeld. „Het dossier had behandeld moeten zijn. Dat dit door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet is gebeurd, is dramatisch in de gegeven omstandigheden.”

Of er ook persoonlijke gevolgen zijn voor de betreffende magistraat is nog niet duidelijk. Belgische media pakten de afgelopen dagen uit met berichten over de man. „Er wordt op dit ogenblik publiekelijk geoordeeld over de betrokken magistraat. Ik betreur dat ten zeerste”, zei procureur-generaal Johan Delmulle. „Ik begrijp dat er een groot maatschappelijk belang is, maar ook een magistraat moet zich kunnen verdedigen.”

Afgelopen dagen lag ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), verantwoordelijke voor onder meer het politieapparaat, onder vuur. Zaterdag liet ze weten geen ontslag te nemen. „Ik heb gezien dat op basis van de beschikbare informatie de procedures door de politie gevolgd zijn”, verklaarde ze tegenover VRT Nieuws.

Meer mensen voor justitie en politie

Een van de maatregelen die is aangekondigd is versterking voor het parket in Brussel. Door onder meer uitval, vertrek of detachering is op dit moment al een op de vijf magistraatposten onbezet. Dat moet veranderen. Bovendien moeten er vijf extra posten bijkomen. Ook de Brusselse politie krijgt versterking, evenals de spoorwegpolitie.

Ook werd een grondig onderzoek aangekondigd naar de verschillende procedures. Het zogeheten ‘Comite I & P’, dat respectievelijk de inlichtingendiensten en politie controleert, gaat onderzoeken of de procedures die gevolgd zijn, nog wel voldoen.

Daarnaast wil De Croo dat er een betere informatie-uitwisseling komt tussen justitie, politie en de Dienst Vreemdelingen. Hij wil bijvoorbeeld een database met alle personen die het bevel gekregen hebben België te verlaten. „Die moet dan gekruist worden met de gegevens die de politie heeft, zodat de diensten effectiever optreden.”