De Grote Indonesië-tentoonstelling: veelzijdig, historisch en toch beperkt

De Indonesische kunstenaar XR Harsono schrijft zijn Chinese naam met inkt op het glas, maar de regen wast zijn naam steeds weg.

Het ontroerende videokunstwerk Writing in rain (2011) symboliseert het verlies van de Chinese identiteit onder het regime van Soeharto, toen Chinese Indonesiërs gedwongen werden afstand te doen van hun naam en een Indonesische naam moesten aannemen. Het is slechts één van de talloze verhalen op De Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die deze zaterdag opent.

Met meer dan 300 objecten vertelt de tentoonstelling in negen thema’s de lange, veelbewogen geschiedenis van Indonesië. Als bezoeker reis je door het land en de tijd, van het Majahapit-rijk tot aan de huidige tijd. Wie de tentoonstelling inloopt, krijgt eerst een ‘mini-college’ in de vorm van infographics met enkele basale feiten om dan achtereenvolgens ondergedompeld te worden in de overvloedige natuur en de geschiedenis van de oude Indonesische rijken tot de hedendaagse samenleving.

Goed is hoe historische objecten worden afgewisseld met werk van hedendaagse Indonesische kunstenaars, zoals Alfiah Rahdini. Haar werk Sailor Moonah #2 is te zien in het deel: ‘Oude rijken’, waar onder meer de geschiedenis van de Islam in Indonesië aan bod komt. Het hedendaagse kunstwerk wil de dialoog over de positie van moslimvrouwen in de Indonesische maatschappij stimuleren. Alleen is dit werk, net als de meeste hedendaagse kunstwerken, nog onderweg naar Nederland en is dus nog niet te zien.

Grote themafoto’s passen qua esthetiek zo in een Lonely planet-reisgids

Dwangarbeid met vlinders

De tentoonstelling is volgens de makers een ‘meerstemmige biografie’ en een ‘ode aan de culturele diversiteit’ van Indonesië. Om de uiteenlopende perspectieven en traumatische ervaringen onder de aandacht te brengen is er samengewerkt met een groot aantal Indonesische en Nederlandse experts, al zijn het wel enkel Nederlandse bruikleengevers van wie de getoonde objecten komen. Maar positief is dat de tentoonstelling de moeilijkere historische episodes niet schuwt.

Zo is er aandacht voor de slavernijgeschiedenis in Indonesië waarbij onder meer silhouetportretjes te zien zijn van Bietje en Flora, twee tot slaafgemaakte vrouwen. De portretjes zijn gemaakt door Jan Brandes, hun ‘eigenaar’. Enkele opgeprikte vlinders vertellen het verhaal van de dwangarbeid in het afgelegen strafkamp Boven-Digoel in Nieuw-Guinea. Hier werden Indonesische nationalisten en communisten vanaf 1927 naartoe verbannen. Als werkverschaffing moesten de bannelingen vlinders vangen voor een Nederlandse verzamelaar. De geschiedenis van uiteenlopende Indonesische verzetshelden ontbreekt evenmin.

Enkele maanden geleden kwam de tentoonstelling in opspraak; er zouden geroofde kunstvoorwerpen uit het Nationale archief te zien zijn. Bij museale objecten die al zijn teruggegeven aan Indonesië, zoals een beeld uit de Singorasi-cultuur, is nu gekozen voor foto’s.

De bezoeker krijgt veel informatie voor de kiezen. Naast de objecten zelf zijn er thematische teksten op de wand, aanvullende bijschriften in de vitrine, een audiotour en videoboodschappen. Alsof dat niet genoeg is , heeft men er ook voor gekozen om simultaan nog een tweede expositie te maken. Boven de tentoonstelling zweven grote foto’s die aansluiten bij de thema’s, maar die qua esthethiek ook zouden passen in een Lonely Planet-reisgids. De expositie wil recht doen aan de geschiedenis van het land, maar ook een verhaal vertellen voor een breed publiek. Het gevolg is dat je wordt overstelpt met prikkels en informatie, de bakjes kruiden in een ‘bezinningsruimte’ aan het einde van de expositie ten spijt.


Lees ook
de Indonesië-special

De vele perspectieven maken de tentoonstelling waardevol en geven aandacht aan een geschiedenis die broodnodig verteld moet worden, maar toch knaagt er iets. De tentoonstelling richt zich op de bezoeker met beperkte kennis van Indonesië, maar de thematische opzet zorgt dat je als bezoeker soms naar de rode draad moet zoeken en je verloren waant in het grote verhaal. Het gevolg is dat De Grote Indonesië-tentoonstelling eerder een lange collegereeks lijkt dan een verdiepende expositie.