Column | Zondebok wordt puppy, zondebok is moeder

Al die positieve recensies van de Netflixserie over David Beckham vermelden zo expliciet hoe goed hij te doen is voor de voetbal-onverschillige, dat ik ’m probeer. En inderdaad, ik val als een blok voor dit smakelijke sprookje met om te beginnen een selectie van Beckhams spectaculaire doelpunten – mijn hemel wat een accurate sierlijkheid produceren die dansersheupen. Daarnaast ontluikt Beckham zich als sprookjesprins, steeds mooier, steeds nonchalanter, steeds rijker, met een sexy Porsche in plaats van het witte paard. Maar wie hoog stijgt valt diep. Beckham maakt een fout, krijgt een rode kaart. De Britten lopen de wereldcup mis. Ik zou zeggen, iemand moet verliezen en dit elftal faalde, maar ik begrijp nu dat ik niks van voetbal begrijp. Tien mannen plus de coach wordt niets verweten. Alleen de prins kan de klere krijgen. Het leger schuimbekkende voetbalfans overspoelt hem met haat. Goudhaan wordt zondebok.

Maar er zijn reddende engelen en die heten de Spice Girls. Die Spice Girls, de beste meidenpopgroep van die dagen, gedragen zich niet zoals het hoort. Ze weigeren gezeggelijk te zijn. Ze provoceren met hun mooie-meisjesheid, ze lappen het concept ‘leuke vrouw’ aan hun laars. Beckham is verloofd met een van hen en ze scharen zich als een roedeltje waakhonden om hem heen. Schichtig duikt Beckham hun limousine in. Zondebok wordt puppy.

Wat moet je als verteller met een zondebok? Justine Triet, regisseuse van de film Anatomy of a Fall, beaamt in NRC dat haar verzondebokte hoofdpersoon „niet sympathiek” zou zijn.

Ik bewonder haar film en misschien zit ik ernaast, maar ik mag haar hoofdpersoon graag. Waarom zou iemand niet sympathiek zijn als ze het niet opbrengt om ‘aardig’ te zijn, ook niet als een officier van justitie haar beschuldigt van moord op haar man? In haar film ontrafelt de filmmaakster hoe deze vrouw zichzelf benadeelt door niet braaf ‘normaal’ te doen. Triet kiest met haar oordeel de vlucht naar voren, suggereert: deze vrouw is niet sympathiek, en wat dan nog?

Victoria Adams, ‘Posh Spice’, en David Beckham in 1998.
Foto Getty/Dave Benett

En er staat meer op het spel. Een vrouw is kwetsbaar in haar kinderen, en dan kraakt een onafhankelijke levenshouding. Het overkomt Victoria Beckham, voorheen ‘Posh Spice’. Ik zie het bijna wiskundig geanalyseerd in Anatomy of a Fall. Pas als haar zoontje in de rechtbank moet getuigen, zien we de vrouw serieus lijden. Wat hij doet, zal voor haar situatie het verschil maken. Maar dat dondert niet. Wat wel dondert is hun wederzijdse troost: een omhelzing, maar met haar hoofd op zijn kleine schouder, zijn kusje op haar kruin. Zo ‘hoort’ dat niet. Maar zo kan het wel – dat leert deze film.

Ik binge Beckham verder. Het voetbalspel sleept me meer mee dan ik voor mogelijk hield, tegelijkertijd wordt mijn vooroordeel bevestigd. Wat een zelfingenomen, hypocriete miezeriken, de fans net zo goed als bobo’s. Weg ermee. Geef mij maar een vrouwenpopgroep.