Column | Op een trauma volgt vaak de keuze voor vergelding

Kiza Magendane

Vroeger geloofde ik dat het onverstandig was om mij uit te spreken over het conflict dat zich afspeelt in het gebied dat een eeuw geleden Palestina heette. Het is politieke zelfmoord om Israël te bekritiseren, werd er in mijn vriendengroep verkondigd, na de zoveelste bombardementen op de openluchtgevangenis genaamd Gaza. Voor je het weet word je voor antisemiet uitgemaakt en staat je carrière op het spel, luidde de waarschuwing. Het was beter om mijn ‘strijd te kiezen’, me te richten op vraagstukken dichtbij huis die niet zo controversieel zijn.

Met de recente verrassingsaanval van Hamas in Israël, en de daaropvolgende vergeldingsacties van Israël in Gaza, worden verschillende visies en emoties in onze samenleving blootgelegd. Er zijn landgenoten die net als mijn vroegere ik voor strategische stilte kiezen. Anderen kiezen er juist voor om een schuldige aan te wijzen. Ze hangen Israëlische vlaggen op en maken in hun verklaring een scherp onderscheid tussen daders en slachtoffers. En als laatste heb je landgenoten die zich achter de woorden ‘complexiteit’ en ‘nuance’ verschuilen, opdat ze het zichtbare onrecht niet hoeven te benoemen.

Maar de realiteit is glashelder. We moeten die alleen onder ogen te zien. We kunnen in wezen compassie tonen met het leed dat Israëliërs ondergaan als gevolg van de gruwelijke aanval van Hamas, maar tegelijkertijd onder ogen zien dat het leven van miljoenen Palestijnen uitzichtloos is als gevolg van de Israëlische kolonisatie en onderdrukking.

Cijfers liegen er namelijk niet om. Het conflict en de blokkade van Israël heeft 80 procent van de Gazanen afhankelijk gemaakt van humanitaire hulp. 59 procent van de bevolking in Gaza leeft in de armoede. 95 procent heeft geen toegang tot schoon drinkwater. 70 procent van de jongeren is werkloos. Om nog te zwijgen over de psychische gevolgen van de eindeloze bombardementen en blokkades. Meer dan 70 procent van de Gazanen heeft depressieve klachten; twee op de drie adolescenten in Gaza lijden aan een posttraumatische stressstoornis.

„We weten maar al te goed dat onze vrijheid onvolledig is zonder de vrijheid van de Palestijnen”, verklaarde Nelson Mandela in 1997. Met zijn ANC maakte hij het zijn levensmissie om tegen apartheid te vechten. Geweld was een noodzakelijk onderdeel van die strijd. Vanuit de onafhankelijkheidsliteratuur weten we dat je de koloniserende partij niet met woorden alleen in beweging kunt brengen. Zoals de Frans-Martinikaanse denker Frantz Fanon in De verworpenen der aarde aantoont: doelgericht geweld is een noodzakelijk middel om de macht van de kolonisator te bestrijden. Het ANC, dat vroeger als terroristische organisatie werd gezien, verklaarde om die reden de recente aanval van Hamas op Israël „niet verrassend”, vanwege „de wreedheid van het Israëlische apartheidsregime van kolonisten”.

Het woord apartheid in de context van Israël doet velen de wenkbrauwen fronsen. Toch hebben diverse mensenrechtenorganisaties en experts aangetoond dat de situatie van Palestijnen juridisch gezien apartheid is. Dat onderstreepte Jeff Handmaker deze week in het Nederlands Dagblad. Hij is docent internationaal recht aan de Erasmus Universiteit en beschouwt zichzelf als ‘blanke jood’. „Apartheid is nu misschien zelfs wel een beetje een beperkte term”, stelt Handmaker. „Er zijn op dit moment genocidale praktijken aan de gang. 150.000 mensen zijn in Gaza op de vlucht geslagen, maar waar moeten ze heen? Zij kunnen geen kant op.”

Pas als we onder ogen zien dat de slachtoffers van vandaag in de daders van morgen kunnen veranderen, kunnen we met gepaste woorden ons verhouden tot het conflict. Het helpt vooral als we een veilige ruimte voor een waarachtig gesprek creëren.

Het is veel krachtiger om harten te helen dan de zoveelste bom te gooien. Zoals meditatiespecialist Yung Pueblo in zijn boek Lighter formuleert: „Als we in staat zijn de trauma’s en het lijden van mensen te verminderen, zal vrede ruimer de wereld in stromen.” Wie vanuit trauma opereert heeft vooral ruimte voor vergelding, en niet voor medemenselijkheid. Maar wie zijn trauma’s verwerkt, en voor de bewoners van Israël en Palestina geldt dat hun staten zijn gebouwd op trauma’s, is in staat om verbinding aan te gaan en aan een gezamenlijk toekomst te werken.

Kiza Magendane is politicoloog.