Kijken: Golda, over die ándere verrassingsaanval op Israël

Nieuwskijken Alles is al eens gebeurd en als het niet gebeurd is, is het wel bedacht. In een rubriek over fictie bij de feiten dit keer: de film Golda, over de Jom Kipoer-oorlog.

Golda Meir gespeeld door Helen Mirren
Golda Meir gespeeld door Helen Mirren Foto Sean Gleason

De aanval op Israël komt als een verrassing. Haastig roept de premier honderdduizenden reservisten op. Had haar befaamde inlichtingendienst dit moeten zien aankomen? Was haar regering te zelfgenoegzaam geworden? De positie van premier Golda Meir wankelt.

Golda, nu in de bioscoop, vertoont opmerkelijke overeenkomsten met de nachtmerrie waarin Israël deze week belandde. De film gaat over premier Golda Meir tijdens de Jom Kipoer-oorlog, deze maand vijftig jaar geleden. Israël werd toen aangevallen door buurlanden Egypte en Syrië. Hoewel Israël won, werd de Oktoberoorlog Meirs ondergang, maar niet voordat ze een aanzet tot vrede maakte. Inmiddels hebben de meeste Arabische landen vrede met Israël, wat de Palestijnse verzetsgroep Hamas isoleert – mogelijk de reden voor de ongekend zware terreuraanval van zaterdag. Vermoedelijk hoopt Hamas daarmee de Arabische wereld terug te brengen naar de gemoedstoestand van 1973.

Meer dan de overeenkomsten springen de verschillen in het oog. Golda toont een traditionele tankslag om een woestijn. De generaals schuiven pakjes sigaretten over de stafkaart om de tankdivisies uit te beelden. De guerrilla van Hamas is veel ongrijpbaarder. Het gaat niet om terreinwinst, het gaat om ontwrichting en om de publieke opinie.

Het grootste verschil met het heden is dat Golda een tijd beschrijft waarin het Westen nog onvoorwaardelijk achter Israël stond. Met leeuwenmoed vecht het Joodse volk om zijn bestaan. De film ademt nostalgie naar een overzichtelijke tijd waarin Israël de dappere David was en de Arabische wereld de boosaardige Goliath.

Heldin Golda Meir, gespeeld door Helen Mirren met een fopneus, wordt neergezet als een zieke oude vrouw. Steeds weer vangt de camera haar vele rimpels, haar opgezwollen benen. Langzaam strompelt de premier door gangen en trappenhuizen. De kettingroker steekt een sigaret op als ze op de behandeltafel ligt om bestraald te worden. In het oorlogskabinet staat ze haar mannetje. Als enige vrouw in een mannenwereld leidt de Iron Lady met vaste hand. Wat een vrouw!

Regisseur Guy Nattiv streeft niet naar een afgewogen beeld van het conflict. In de jaren voor de oorlog had Golda Meir geen belangstelling voor de uitgestoken hand van Egypte. Dat het buurland met enig recht zijn Sinaïwoestijn terug wilde, die Israël in 1967 had veroverd, komt niet aan bod. Bovenal blijft de onderdrukking van de Palestijnse bevolking buiten beeld. Golda Meir is toch ook berucht om haar uitspraak: „Er bestaat niet zoiets als een Palestijns volk”.

Lees ook: De NRC-recensie van biopic ‘Golda’ (●●)

Bij thuiskomst toch maar even de poëzie van Mahmoud Darwish erbij gepakt. Deze Palestijnse dichter (1941-2008) maakte de Israëlische onderdrukking aan den lijve mee, in 1948 moest hij als kind op de vlucht toen zijn dorp werd verwoest, hij zat in de gevangenis, maakte deel uit van de PLO-leiding. In de jaren voor zijn dood bekritiseerde hij de overname van Gaza door Hamas en diens totalitaire neigingen. Slechts twee van zijn bundels zijn vertaald in het Nederlands: Waarom heb je het paard alleen gelaten (2009) en Staat van Beleg (2010). In de laatste staat zijn beroemde strofe: „‘Hij of ik’/ Zo begint oorlog. Maar/ hij eindigt met een onwennige ontmoeting:/ ‘Hij en ik.’”

Zijn relatie met een Joodse vrouw leidde tot het gedicht Rita en het geweer, op muziek gezet door Marcel Khalife. Hierin beschrijft hij hoe het conflict (het geweer) tussen twee geliefden komt te staan. Een soort Romeo en Julia. Laatste strofen, in eigen vertaling:

„Er was eens/ O stilte van de avond/ Mijn maan reisde/ Ver weg in de ochtend/ In de ogen van honing/ En de stad veegde alle zangers weg/ En Rita/ Tussen Rita en mijn ogen/ Het geweer.”