De voorstelling ‘Unbreakable’ is een grote stap voor de scene en een enorme opsteker voor de dansers

Reportage Dankzij een video op YouTube werd de skeleton pantsula van de Soweto Skeleton Movers een hit. Choreograaf Lloyd Marengo en regisseur Jonzi D werken met de vijf dansers aan een voorstelling over hun getroebleerde achtergrond in Soweto.

De Soweto Skeleton Movers tijdens het oefenen van de hat tricks voor de voorstelling ‘Unbreakable’.
De Soweto Skeleton Movers tijdens het oefenen van de hat tricks voor de voorstelling ‘Unbreakable’. Foto Andreas Terlaak

„Neeee!”, roept het publiek in het Oude Luxor Theater in Rotterdam, gretig griezelend als de armen van Jabulani Manyoni onder luid geknars in tegennatuurlijke knopen worden gelegd door zijn collega-dansers van de Soweto Skeleton Movers. Áchter zijn rug, welteverstaan. Ook als hij tijdens een schijngevecht zijn schouderbladen als mespunten uit zijn rug laat schieten of zijn lange benen in een dubbele helix draait, oogst hij verlekkerd gehuiver.

Het premièrepubliek van Unbreakable krijgt waar het voor gekomen is: razendsnel voetenwerk, verbazingwekkende hat tricks (een soort voetbaltrucjes met slappe hoedjes), lekkere beats, acrobatische geintjes. En dus die ‘skeleton moves’ (ook bekend als ‘bone breaking’): handelsmerk van de Soweto Skeleton Movers.

Maar de show, die komende maand door het land reist, gaat óók over de getroebleerde achtergrond van de vijf dansers uit Soweto. De bescheiden, zacht sprekende Manyoni vertelt eerder op de dag tijdens een pauze dat hij de extreme flexibiliteit van zijn gewrichten ontdekte in de gevangenis. Als minderjarige moest hij een lange straf uitzitten wegens een vergrijp waar hij liever niet over praat: „In de show zie je wel waarom precies.” Om fit te blijven ontwikkelde hij zijn skills, die hij mixte met pantsula en skhanda – straatdansstijlen van de Zuid-Afrikaanse townships, verwant aan hiphopstijlen. Toen hij na het aantreden van president Nelson Mandela gratie kreeg, was de ‘pantsula skeleton dance’ zijn uitweg uit de criminaliteit.

Choreograaf Lloyd Marengo (r) overlegt met de dansers van Soweto Skeleton Movers tijdens een repetitie in het Oude Luxor.
Foto Andreas Terlaak

Premièrestress

Op de premièredag fietst Topollo Ntulo ’s ochtends met Nederlandse zwier en gevoel voor de relativiteit van stoplichten door de stad. Van de woning ‘op Zuid’ waar de vijf dansers tijdelijk wonen, hop, Erasmusbrug over, naar het Oude Luxor. Hij, Junior Hlongwane en Lerato Motsepe, de enige vrouw in het gezelschap, wilden per se fietsen – je bent tenslotte in Nederland. De grote Hlongwane trapt ontspannen op zijn veel te kleine rijwiel.

In het theater worstelt de technische crew onder leiding van de bekende Britse danser, theatermaker en regisseur Jonzi D nog met het lichtplan, maar de dansers lijken niet aan premièrestress te lijden. Zij nemen nog één keer alle scènes door, hun energie sparend voor de voorstelling. De Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo en Jonzi D zetten de repetitie regelmatig stil voor basale tips: waarom doe je dat, wat voel je, hier versnellen, daar een pauze laten vallen. „Het publiek zit te popelen om te gillen en te klappen. Gééf die tijd.”

Marengo voelt wel spanning. Met behulp van zijn telefoon geeft ook hij commentaar en aanwijzingen. Het afgelopen jaar reisde hij zeven keer naar Zuid-Afrika voor repetities. „De dansers hebben veel creatieve inbreng, Jonzi en ik kijken wat we willen houden of veranderen. Er moet een rauw randje aan blijven zitten. Ze moeten hun gevoel van Zuid-Afrikaans-zijn houden.”

Een van de dansers van de Soweto Skeleton Movers.
Foto Andreas Terlaak

Staatsbezoek

„Hoe van zoiets kleins zoiets groots kan groeien”, verzucht hij later, doelend op zijn dansloopbaan, die begon op de straten van Rotterdam in de rauwe jaren tachtig. Hij richtte 010 B-boys op en was een van de grondleggers van het HipHopHuis. Nu gaat hij volgende week met de Soweto Skeleton Movers mee met het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zuid-Afrika.

Het contact ontstond tijdens de Uitblinkerslunch 2022, waarvoor Marengo werd uitgenodigd na het ontvangen van de Gouden Zwaan. Die oeuvreprijs kreeg hij voor zijn jarenlange verdienste als danser, coach en wegbereider van de hiphop. Een grote persoonlijke eer, net als het staatsbezoek. Maar belangrijker nog: „Het is een grote stap voor de scene, een erkenning voor ons allemaal.”

Ook voor de dansers is het een enorme opsteker, vindt Molefi Rakitla. „Nu weten alle pantsuladansers in Soweto wat wij doen omdat ze naar onze video’s op YouTube kijken, maar straks kent iederéén in Zuid-Afrika ons omdat we op televisie komen.” Het zal zijn bekendheid als muziekproducer, opererend onder het alias Fisto Fisto, denkelijk geen kwaad doen. Koningin Máxima is al fan. „Als we dankzij dit optreden beschikking krijgen over een grote studio, heeft dat een uitstraling naar jongeren. Dan kunnen we een grote positieve invloed uitoefenen.”

Rolmodel

Motsepe vindt het belangrijk dat ze voor hún president en hún familie kunnen optreden, in hún land. Zij wil, net als de andere Movers, een rolmodel zijn voor jongeren in de townships. „Vooral voor meisjes. Als ze mij zien, weten ze wat er mogelijk is. Als je maar niet opgeeft. Want het was écht pittig hoor, de energie van die jongens bijbenen.”

Tijdens de voorstelling verbeeldt een scène haar eigen pijnlijke achtergrond van huiselijk geweld op niet mis te verstane wijze. Ook het verleden van de anderen – ernstige ziekte, criminaliteit, overleven op straat – is in de voorstelling verwerkt. Het premièrepubliek pikt die verstilde momenten op.

Maar de voorspelling van Jonzi D komt óók uit: de toeschouwers kunnen ’s avonds niet wachten om te applaudisseren, te joelen en, vooral, te griezelen als er ledematen in onmogelijke, ijzingwekkende houdingen te zien zijn.

Unbreakable door de Soweto Skeleton Movers/ Lloydscompany. Tournee t/m 30/11. Info: lloydscompany.nl

https://www.youtube.com/watch?v=mVC7_tozboY