N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Kunstverzamelaars Het Frans-Oostenrijkse verzamelaarsechtpaar Wolfgang en Anne Titze veilt een deel van hun grote en belangrijke kunstcollectie om de rest van hun verzameling toekomst te bieden.
Door onze redacteur
Het is een vraagstuk waar iedere grote kunstverzamelaar uiteindelijk voor komt te staan: wat te doen met de verzameling? Anne en Wolfgang Titze, een Frans-Oostenrijks echtpaar met een van de belangrijkste collecties naoorlogse kunst van Europa, overlegde tien jaar over het vraagstuk.
De verzameling nalaten aan zijn enige zoon was geen optie, zegt Wolfgang Titze (1942) in een telefoongesprek. „Hij geeft niks om kunst.” En een privémuseum openen, zoals de vermogende Nederlandse verzamelaars Hans Melchers (Museum -MORE) en Joop van Caldenborgh (Museum Voorlinden) deden, daarvoor voelde het paar uiteindelijk niet. „We hebben lang overwogen om in Parijs of Wenen een museum te openen. Maar een museum leiden is niet heel anders dan een bedrijf leiden. Onze professionele carrières zijn volbracht en afgerond. Waarom nog een nieuw bedrijf beginnen?”
De Titze’s kozen voor het oprichten van een stichting, die gaat samenwerken met musea in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Om ervoor te zorgen dat de Titze Foundation het zeker vijftig jaar kan volhouden, laten de Titze’s volgende week 39 werken uit hun verzameling veilen.
Mocht deze veiling, op 19 oktober bij Christie’s in Parijs, niet de volgens Titze benodigde 30 miljoen euro opleveren, dan vult hij de opbrengst uit eigen zak aan, zegt de oud-ondernemer. „De stichting heeft geld nodig om een raad van bestuur te betalen, activiteiten op te zetten, kunstenaars te steunen enzovoorts. En omdat we willen dat de stichting ons overleeft, moeten we er voldoende geld aan schenken.”
Formule I
Wolfgang Titze en Anne de Boismillon ontmoeten elkaar ruim dertig jaar geleden in Monaco, op een feestje van gemeenschappelijk vrienden ter gelegenheid van de Formule I Grand Prix in het vorstendom. Hij was op dat moment 49 jaar en de directeur van een wereldwijd actief marketingadviesbureau. Decennialang was zijn werk zijn leven. Zij was een veertien jongere televisiejournalist en -producent die verslag deed van oorlogen en crises. De Française kwam net uit Palermo, waar ze voor het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes opnamen draaide voor een aflevering over de Italiaanse maffia.
Toen zij in het hotel wilde gaan ontbijten speelde hij op de vleugel in de hotellobby een sonate van Mozart. Ze werden aan elkaar voorgesteld en spraken over alles behalve Formule I. Titze: „We werden verliefd. En we werden verliefd op beeldende kunst. Samen zijn we kunstwereld binnengegaan.”
Kunst verzamelen stimuleerde hen om ideeën uit te wisselen, zegt Titze. „Het werd onze gemeenschappelijke taal. Toen we tien jaar geleden voor het eerst delen van onze collectie publiekelijk toonden in een museum in Wenen noemen we die tentoonsteling daarom Love Story.”
De eerste helft van zijn leven was hij een succesvol zakenman, zegt Titze, de tweede helft bestond uit kunst kopen, atelierbezoeken en kennis vergaren over kunst. „Ik ben een buitengewoon bevoorrecht man met twee van die geslaagde carrières.”
De verzameling van de Titze’s is een soort Who’s Who van de moderne kunst vanaf de jaren zestig. Ze begonnen met het verzamelen van minimalistische kunst: Donald Judd, Carl Andre, Sol LeWitt. Daarna verzamelden ze jarenlang conceptuele kunst en de laatste tien jaar figuratieve kunst. Van alle tweehonderd kunstenaars in hun verzameling bezitten ze meerdere werken, die opgeslagen zijn in depots in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en New York. In Frankrijk heeft het paar een beeldentuin.
Yayoi Kusama
De Titze’s selecteerden voor de veiling 39 kunstwerken van evenzoveel kunstenaars. Een wandsculptuur van Donald Judd en schilderijen van bijvoorbeeld Yayoi Kusama, Georg Baselitz en Anselm Kiefer. Het topstuk is Waldstück-Okinawa van Gerhard Richter, een doek dat de overgang van de Duitse kunstenaar van fotorealisme naar abstracte schilderkunst markeert. Kiezen was niet makkelijk, zegt Titze. „Zoals u weet komen vrouwen van Venus en mannen van Mars. Anne kiest kunst met haar hart, ik vaak met mijn maag.”
De vele honderden kunstwerken uit hun verzameling brengt het paar onder in de stichting. Het uiteindelijke doel is ervoor zorgen dat alle kunst in musea terechtkomt en dus publiek bezit wordt. Titze: „Hoe kun je in hemelsnaam een Picasso bezitten? Je mag er hooguit een tijdje op passen. Kunst hoort in het publieke domein.”
Verzamelen doet Titze dus pas sinds dertig jaar. Piano spelen en naar muziek luisteren al zijn hele leven. De Titze Foundation gaat naast beeldende kunst ook muziekprojecten steunen, zegt hij. „En met verzamelen van kunst gaan we voorlopig uiteraard door. De kunst is wat Anne en mij bindt.”