Tv-recensie | Vormgever Bappie is transgender: dat zag niemand aankomen

ZAP Mensen beoordelen andere mensen heel snel op hun uiterlijk. Te snel, blijkt maar weer eens uit het programma Mensen kijken, want vaak zitten ze er naast.

In ‘Mensen kijken’ testen verschillende panels hun mensenkennis. Dit is het panel van ‘de moeders’.
In ‘Mensen kijken’ testen verschillende panels hun mensenkennis. Dit is het panel van ‘de moeders’. Beeld EO

Mensen hebben snel hun oordeel klaar, aldus de introductie van Mensen kijken dinsdag bij de EO. Een mening is makkelijk geveld, ook over mensen die we niet kennen. Ik zou zeggen: vooral, maar dat zegt misschien meer iets over mij. De opzet van het programma is eenvoudig. Er zijn vier panels van vier – de moeders, de senioren, de tiktokkers, de studenten. Zij krijgen een hun onbekend persoon voor ogen. De eerste was grafisch vormgever Bappie, 32 jaar, een stevige man met zwarte baard, piercings en tatoeages. Meer informatie kregen ze niet, het werd gissen en gokken. Naar zijn stemgeluid, zijn tweede beroep (hij is plus-size model), de inrichting van zijn huis (Japandi – een samentrekking van Japans en Scandinavisch). Echt moeilijk wordt de keuze wie z’n partner is. Man, vrouw, wit, zwart? „Hij is vormgever”, weet iemand uit het tiktokpanel. „Die zijn sowieso allemaal homo.” Alle panels gaan de mist in bij de vraag wat Bappie z’n mooiste lichaamsdeel vindt. Niet z’n baard, ook niet z’n billen, maar z’n buik. Want, zegt hij, die is kneedbaar, warm en harig.” Gadverdámme, klinkt het bij de senioren, de studenten én de tiktokkers. Bappie en z’n vriendin hebben geen kinderen, precies wat de meesten al dachten. Maar wat helemaal niemand zag aankomen: Bappie blijkt transgender.

Bij persoon twee, Esther van 58, staan alle panels op het verkeerde been. Aan haar viel wel af te lezen dat haken haar grootste verslaving is, maar iedereen wist zeker dat ze man- en kinderloos zou zijn, en bibliothecaris. Ze is een getrouwde moeder van drie en draait als djJ hiphop in Amsterdamse clubs. Hoe meer laagjes bij Esther werden afgepeld, hoe sympathieker de panels haar vonden. „Ik dacht eerst: wat een tut, maar ze wordt steeds leuker.”

Goed, moraal van het verhaal, niet iedereen is wat-ie lijkt. Wist ik heus wel. Ja, ik had ook durven zweren dat de leraar die bij EenVandaag pleitte voor aandacht voor de Tweede Wereldoorlog op middelbare scholen zelf een Joodse achtergrond had. Pas toen zijn naam in beeld kwam, zag ik dat die Turks was. En ik keek op van de onverwachte schrik in de ogen van de 21-jarige Nederlandse reservist Jishai in het Achtuurjournaal. Hij vertrok liever vandaag dan morgen naar Israël om het land te beschermen. Maar alleen al de suggestie dat er mogelijk mensen in Gaza door zijn toedoen zouden sterven, deed zijn moed veranderen in ootmoed.

En natuurlijk vond ik van alles toen ik bij Vier handen op één buik de zestienjarige Aldinya hoorde vertellen dat ze normaal gesproken tegelijkertijd ongesteld is met haar moeder, alleen die keer dat ze zwanger bleek niet. Ze was inmiddels 26 weken onderweg en een vader was niet meer „in beeld”. Ik had niet kunnen bevroeden dat je zo jong al zo klaar kunt zijn voor een toekomst die te vroeg begint. Ze wilde graag bij de politie werken, maar met een kind zouden de onregelmatige diensten misschien lastig worden. Leraar op een basisschool leek haar een praktischer optie. Was ik personeelsbaas bij de politie, ik zou haar bellen en precies die diensten aanbieden die ze combineren kon.

Rutte-Derksen

Demissionair premier Rutte scoorde qua mensenkennis stukken beter dan ik gisteren. Hij kende Johan Derksen goed genoeg, zei hij, om te weten dat hij zijn uitlatingen in Vandaag Inside van maandag zou terugnemen. Daar had Derksen gesproken over de bloedige aanval van Hamas op Israël, en gezegd dat „de Joden er natuurlijk wel een beetje om gevraagd hadden”. Dát viel slecht, die opmerking, en niet alleen bij Rutte. Aanvankelijk leek Derksen Ruttes geloof in hem te loochenen door de aflevering dinsdag te beginnen met zeggen dat hij „heel tevreden” was over z’n teksten. Alleen, zei hij, daar waar hij Joden zei, bedoelde hij Israëliërs. Stop de tijd. Joden, zei hij, was „te generaliserend”. Had Rutte hem toch goed ingeschat. Eén woord nam hij terug.