Aardbeving in Afghanistan richt enorme verwoesting aan

Afghan men search for victims after an earthquake in Zenda Jan district in Herat province, of western Afghanistan, Sunday, Oct. 8, 2023. Powerful earthquakes killed at least 2,000 people in western Afghanistan, a Taliban government spokesman said Sunday. It's one of the deadliest earthquakes to strike the country in two decades.

Afghan men search for victims after an earthquake in Zenda Jan district in Herat province, of western Afghanistan, Sunday, Oct. 8, 2023. Powerful earthquakes killed at least 2,000 people in western Afghanistan, a Taliban government spokesman said Sunday. It’s one of the deadliest earthquakes to strike the country in two decades.

Foto Ebrahim Noroozi/AP

In Beeld Hele dorpen zijn verwoest en duizenden zijn omgekomen in Afghanistan door een reeks zware aardbevingen. De bevolking is slachtoffer van een dodelijke combinatie van natuurramp en politiek.

Afghanistan is getroffen door de dodelijkste aardbeving in twintig jaar. De beving, waarvan het epicentrum op zo’n dertig kilometer van stad Herat lag, had een kracht van 6.3 en heeft een enorme ravage voorzaakt in de noordwestelijke provincies. De naschokken hielden uren aan en meer dan tweeduizend mensen kwamen om. Ook raakten tienduizend mensen gewond. Volgens een woordvoerder van de Taliban zijn er onder de slachtoffers veel vrouwen en kinderen.

De aardbeving komt nu Afghanistan bijzonder kwetsbaar is. De afgelopen maanden had het Centraal-Aziatische land te kampen met andere vormen van natuurgeweld, waaronder aardverschuivingen, droogte en overstromingen. Daarbij komt nog de groeiende sociale en politieke onrust. Volgens de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken (OCHA) zijn Afghaanse burgers „steeds kwetsbaarder voor de plotselinge schokken van natuurrampen.” Er is na de machtsovername door de Taliban ruim twee jaar geleden geen overheid die adequaat kan optreden in noodsituaties en veel internationale organisaties hebben zich uit het land teruggetrokken.

Mannen dragen het lichaam van een omgekomen familielid naar een begraafplaats in de provincie Herat.
Foto Ebrahim Noroozi/AP

Kinderen rusten uit onder wat dekens naast beschadigde huizen in het dorp Sarbuland. Foto Mohsen Karimi/AFP

Bewoners graven door de brokstukken van verwoeste huizen op zoek naar lichamen van slachtoffers. De zware aardbeving en naschokken hebben een enorme ravage aangericht in het afgelegen gebied. Foto Mohsen Karimi/AFP

Mensen dragen slachtoffers naar het ziekenhuis in Herat. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het provinciale ziekenhuis de belangrijkste verstrekker van zorg in het gebied.
Foto’s Ali Khara/Reuters

‘Onmiddelijk hulp nodig’

„De overlevers hebben niks”, zei een woordvoerder van de Taliban. In het getroffen gebied zou behoefte zijn aan voedsel, drinkwater, medicijnen, tenten en kleding voor Afghanen die hun huizen zijn ontvlucht. Het is de vraag welke internationale hulp de Afghaanse autoriteiten willen inroepen. „We hebben contact gezocht met een aantal Islamitische landen”, vertelde de gouverneur van Herat zondag tijdens een interview op de staatstelevisie: „Met de winter op komst zal het snel extreem koud zijn in de getroffen gebieden. Veel families zijn niet alleen hun huizen kwijtgeraakt, maar ook hun kostwinners. Ze hebben onmiddelijk hulp nodig en geschikt onderdak.”

Onder meer eenheden van de Rode Halve Maan en het nationale leger helpen in de zoektocht naar overlevers, volgens persbureau Reuters. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Afghanen bidden voor overleden familieleden bij een begraafplaats in de Herat provincie. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Een groep vrouwen rouwt om omgekomen dierbaren.Foto Ebrahim Noroozi/AP

Met scheppen en pikhouwelen worden graven gegraven voor de slachtoffers van de aardbeving.Foto Mohsen Karimi/AFP

Een Afghaanse man maakt een graf klaar in het Zenda Jan district. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Meer dan duizend huizen zijn verwoest door de zware reeks aardbevingen. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Twee mannen zoeken tussen het puin naar hun bezittingen. De Taliban heeft laten weten dat er behoefte is aan voedsel, drinkwater, medicijnen, tenten en kleding voor getroffen Afghanen. Foto Samiullah Popal/EPA

In het district Zenda Jan zoekt een man naar slachtoffers. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Een Afghaanse man zoekt zondag naar zijn vermiste kind tussen het puin van zijn ingestorte huis. Foto Ebrahim Noroozi/AP