Visueel spectaculaire reis naar een parallel universum met theaterduo BVDS

Recensie Theater

Theater Theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot (BVDS) maakten een voorstelling over de mythe van Psyche en Eros. Die begint als een rituele ceremonie en neemt de toeschouwer mee naar een ‘desired reality’.

Scène uit de voorstelling ‘Underworlds, a gateway experience’ van theatermakers Boogaerdt en Van der Schoot.
Scène uit de voorstelling ‘Underworlds, a gateway experience’ van theatermakers Boogaerdt en Van der Schoot. Foto Birgit Hupfeld

Tijdens de coronapandemie ontstond op TikTok de razend populaire ‘reality-shift community’. Meisjes van over de hele wereld probeerden (en proberen, want de rage bestaat nog) zichzelf vanuit hun tienerkamers naar een parallel universum te transporteren. Er zijn online handleidingen te vinden voor hoe je als Harry Potter-fan naar Zweinstein kunt shiften. Er wordt fanatiek geshift naar het verleden, naar de game Minecraft, naar tv-programma Southpark.

Hoe het werkt: om te beginnen beschrijf je in een script hoe je DR (je desired reality, gewenste realiteit) er precies uitziet. Daarna raak je met behulp van repetitieve muziek en meditatietechnieken in een half-wakkere, half-dromende toestand, een zogenaamde ‘transliminal experience’, waarbij de grenzen tussen droom en werkelijkheid wat schijnen te vervagen. En in die staat tussen waken en slapen, stap je vervolgens je DR binnen.

Dat wilden theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot (BVDS) ook uitproberen. In de theaterserie Rooms for Transformation experimenteerde het duo al vaker met het vormgeven van alternatieve werkelijkheden, om zo tot een nieuw, hoopvoller perspectief op de toekomst te komen.

Lees ook een interview met theatermakers Boogaerdt en Van der Schoot: ‘Hoe maak je van toeschouwers deelnemers?’

Kleitabletten

In de nieuwste voorstelling binnen die serie, Underworlds, a gateway experience, zet BVDS de technieken van de reality shift-gemeenschap in om samen met hun publiek een DR te kunnen betreden. Het script baseerden ze op de mythe van Psyche en Eros, een verhaal van Apuleius uit de tweede eeuw na Christus dat (zo informeert een voice-over ons in gebroken Engels) begrepen kan worden als een metafoor voor de ontwikkeling van de mens.

Vier gemaskerde performers in fel neonkleurige kostuums spreekzingen een zich herhalende tekst (afkomstig van kleitabletten uit 2000 voor Christus, lezen we in het programma), terwijl een van hen op een gong slaat en wierook zich door de ruimte verspreidt.

Tijdens dit aanvangsritueel zijn de keelklanken nog grappig – maar vervolgens bouwt BVDS de compositie van beelden, klanken en teksten zo knap en muzikaal op dat de vertelling gaandeweg steeds meeslepender wordt.

Antiek en camp

Visueel is Underworlds, a gateway experience een spektakelstuk, de vormgeving is prachtig. De kostuums en sculpturen van Lotte Goos – zuurstokroze maskers met saterhoorns, griezelige vogelkoppen, derde ogen en blikjes frisdrank – zijn een vervreemdende combinatie van antiek en camp; videomaker Mikko Gaestel borduurt hierop voort en laat de mythologische Psyche op een groot scherm rondrennen in een 3D-videogame.

Er zijn verwijzingen naar de TikTok-gemeenschap (internetforums, chatbots, ring lights, smartphones, die videogame dus), naar mythologische figuren (de drie schikgodinnen, met hun spinnewiel en meetlat bezig met Psyches levensdraad), naar Alice in Wonderland (rokende rups), naar slangen, eieren, oude vrouwen – er valt zo veel te zien en te begrijpen dat je aan één voorstellingsbezoek eigenlijk niet genoeg hebt.

Doorspekt met die spectaculaire beeldtaal ontrafelt zich stukje bij beetje het script over Psyche, die naar de onderwereld moet afdalen om liefdesgod Eros voor zich terug te winnen. Anders dan de traditionele held, die het met een draak aan de stok pleegt te krijgen, begeeft deze heldin zich in de interpretatie van BVDS voornamelijk in een wachtkamer.

Ook dit weer: een tussenruimte, een liminal space. Niet het een, en niet het ander. Uiteindelijk is dat de kern van de gewenste realiteit van BVDS: Underworlds neemt de toeschouwers mee naar een wereld waarin binaire tegenstellingen het raam uit kunnen en waar de metaforische draak mag blijven leven.