Complotdenkend buitenbeentje van de Kennedy-dynastie kan presidentsrace danig overhoop halen

Robert F. Kennedy jr. De Democraten hielden de deur ferm dicht voor het zwartste schaap van de Kennedy’s. Nu RFK jr. zich als onafhankelijk kandidaat meldt voor de presidentsrace, krijgt zijn deelname meer onvoorspelbare gevolgen.

Robert F. Kennedy jr. tijdens een optreden eerder dit jaar.
Robert F. Kennedy jr. tijdens een optreden eerder dit jaar. Foto Amir Alfiky/Reuters

Voor het eerst in meer dan veertig jaar mengt zich weer een Kennedy in de race om het Witte Huis. Deze maandag zou Robert F. Kennedy junior – zoon van de in 1968 vermoorde presidentskandidaat ‘RFK’, neef van de in 1963 vermoorde president JFK – in Philadelphia bekendmaken dat hij als onafhankelijk kandidaat deelneemt aan de stembusgang van november 2024. De voormalig milieuactivist en prominent antivaxxer had willen deelnemen aan de Democratische voorverkiezingsrace. De partij van president Joe Biden hield de deur echter ferm dicht voor het zwartste schaap van de Kennedy-dynastie.

RFK Jr., zoals hij in de Amerikaanse media heet, was volgens elke peiling kansloos om de Democratische kandidatuur binnen te slepen. Toch verkneukelden Republikeinen zich de afgelopen maanden over zijn pogingen in te breken bij de Democratische Partij. Als de superfitte, afgetrainde Kennedy (69) het in de voorverkiezingen zou opnemen tegen de oudere en stroeve Biden (80), kon hij de president wel schaden in opmaat naar de algemene race, was de Republikeinse hoop.

Kennedy zal nu echter meedoen als independent, nadat Biden niet met hem in de debat wilde en de partijtop hem als „ongeschikt” bleef buitensluiten. Daarmee wordt zijn invloed op het verdere verloop van de presidentsrace een stuk onvoorspelbaarder. Want hoewel Kennedy geen serieuze kans lijkt te maken op het Witte Huis, zou hij toch een paar procent van de stemmen kunnen halen. En die lijkt hij – ondanks zijn beroemde achternaam – eerder weg te trekken bij het Republikeinse electoraat dan bij de Democraten.

Complottheorieën omarmd

Die aantrekkingskracht op Republikeinse kiezers heeft veel te maken met zijn opstelling tijdens de coronapandemie, die begin 2020 uitbrak. Hij groeide toen uit tot een prominent criticus van de vaccins die razendsnel tegen SARS-CoV-2 werden ontwikkeld. Die kritiek past binnen zijn jarenlange omarming van allerlei samenzweringtheorieën. Volgens Kennedy zou wifi-straling leiden tot ‘hersenverweking’, veroorzaken fluoride en andere chemicaliën in het Amerikaanse drinkwater kanker, IQ-dalingen en genderdysforie, en zijn antidepressiva dé oorzaak achter de vele schoolschietpartijen.

Tijdens de pandemie pompte RFK Jr. naast medische desinformatie ook antisemitische en racistische samenzweringstheorieën rond. Zo suggereerde hij een duister internationaal complot achter de uitbraak, omdat het virus witte en zwarte mensen zwaarder zou treffen dan Chinezen en Joden. De video waarin hij dit voorjaar zijn gooi naar presidentschap lanceerde, stond zo bol van de desinformatie dat die door platform YouTube werd verwijderd.

Hoewel hij ook progressieve standpunten koestert, zoals steun voor het recht op abortus, valt Kennedy’s vaccinscepsis beter onder Republikeinse kiezers. Hoewel de vaccins er al kwamen onder ‘hun’ president Donald Trump, hebben veel van zijn kiezers zich van de prik afgekeerd. Ook Kennedys kijk op de Oekraïne-oorlog (volgens hem een opzetje van neocons en de CIA) past beter de pro-Russische sympathieën van veel trumpisten.

Terwijl veel Democraten zich geneerden voor Kennedy, ontving hij wel steunbetuigingen van kopstukken uit Trumps entourage. Zo stelde voormalig spindoctor Steve Bannon dat Kennedy een „uitstekende keuze” als vicepresidentskandidaat zou zijn voor Trump. Ook ontving Kennedys campagnekas vooral geld van Republikeinse donoren. En in kiezersonderzoeken krijgt hij van Republikeinse kiezers veel hogere rapportcijfers dan van Democraten.

Invloed op de tweestrijd

In een peiling van Reuters/Ipsos haalde Kennedy vorige week 14 procent in een potentiële driestrijd met Biden en Trump, die respectievelijk op 31 en 33 procent zouden uitkomen. Dit is echter maar één peiling, dertien maanden voor de stembusgang. Zodra de campagne eenmaal op stoom komt, raken derde kandidaten doorgaans in de verdrukking door de tweestrijd tussen Democraten en Republikeinen.

Toch weten sommigen de race danig overhoop te halen. De rechtse miljardair Ross Perot hielp Bill Clinton in 1992 aan het presidentschap door 19 procent van de stemmen te winnen. De groene kandidaat als Ralph Nader deed in 2000 hetzelfde voor George Bush jr. met zijn bijna 3 procent. Als de race volgend jaar – net als in 2020 – in maar een handvol staten beslist wordt met slechts enkele tienduizenden stemmen verschil, kan Kennedy zo een doorslaggevende rol opeisen.

Correctie (9 oktober 2023): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de presidentskandidatuur van Robert F. Kennedy Jr. de eerste van een Kennedy was in meer dan een halve eeuw. Dat klopt niet: Ted Kennedy streed in 1980 mee om de Democratische nominatie. Dat is hierboven aangepast.