Biden hekelt ‘gewetenloze’ aanval en belooft ‘onwrikbare’ steun aan Israël

Biden hekelt ‘gewetenloze’ aanval en belooft ‘onwrikbare’ steun aan Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag de aanval van Hamas op Israël gehekeld als „gewetenloos” en toegezegd dat zijn regering ervoor zal zorgen dat Israël „beschikt over wat het nodig heeft om zichzelf te verdedigen” na de verrassingsactie. Dat meldt persbureau AP.

Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerd dat de Verenigde Staten „het volk van Israël steunen in het licht van deze terroristische aanslagen”, zei de president in het Witte Huis. „Israël heeft het recht zichzelf en zijn volk te verdedigen, punt uit. Er is nooit een rechtvaardiging voor terroristische aanslagen en de steun van mijn regering voor de Israëlische veiligheid is ijzersterk en onwrikbaar”, aldus Biden.

De president waarschuwde de vijanden van Israël niet te proberen de aanval tegen Israël te gebruiken om voordeel te behalen. „De wereld kijkt toe”, zei hij.

De vijandelijkheden vormen een aanzienlijke tegenslag voor de Amerikaanse inspanningen om de betrekkingen tussen Israël en Arabische landen te helpen normaliseren door de zogeheten Abraham-akkoorden uit te breiden – onder meer met Saoedi-Arabië. Amerikaanse functionarissen erkennen dat het onwaarschijnlijk is dat die inspanningen vruchten zullen afwerpen zolang er een actief conflict gaande is tussen Israël en de Palestijnen.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de ontwikkelingen in Israël en Gaza.

Lees hier ons vorige blog terug.