Het gat van de esdoorn

Foto’s Getty Images, Imageselect

In beeld De bekendste Engelse boom was de eenzame esdoorn van Sycamore Gap, een pas in Northumberland. Vandalen hebben hem omgezaagd en troffen het land daarmee in de ziel.
Ooit stond het hier vol bomen. En ooit is alleen deze boom overgebleven. De plaats waar ze hem lieten staan is wel de allerbeste: in het diepste punt tussen twee heuvels, waar de Muur van Hadrianus diezelfde U maakt.

In het landschap van Northumberland, de Engelse streek die aan Schotland grenst, trok deze acer pseudoplatanus, een esdoorn van zo’n driehonderd jaar oud, alle lijnen naar zich toe, stelde dat landschap als het ware scherp. En nu is Sycamore Gap, de pas, het gat van de esdoorn, alleen dat nog: een gat, waar heel erg geen boom in staat.

Foto Getty Images

In de nacht van woensdag 27 september, tijdens de eerste herfststorm, heeft iemand de beroemdste boom van het land omgezaagd en dit landschap zo een oog uitgestoken.

Een man van zestig uit de buurt en een jongen van zestien zijn een dag aangehouden en op borgtocht weer vrijgelaten. Er is een kettingzaag gevonden. In de pub wordt over motieven gespeculeerd, noteren Britse kranten, zoals een afrekening van een boer met de National Trust, de Britse beheerder van (natuur-)monumenten en eigenaar van deze heuvels en de muur die de noordgrens van het Romeinse Rijk vormde.

Het land dompelde zich in rouw. Onder de boom zijn huwelijksaanzoeken gedaan, tussen zijn wortels is as verstrooid. Er is over hem gedicht: „I am growing taller, said the tree to the wall / you’re a lonely stone sentry outstripped by a sapling.” (Ik word groter, zei de boom tegen de muur / jij bent een eenzame stenen schildwacht, overtroffen door een jong boompje.)

Foto Getty Images

Foto Imageselect

En wie de boom niet zelf zag, kende hem wel uit de film Robin Hood, Prince of Thieves (1991) , waarin Kevin Costner naast de boom op de muur klimt en „I am home!” roept.

Die boom was natuurlijk een Engels ‘thuis’. In ons landschap „is een schat aan mythes, herinneringen en obsessies neergeslagen”, schreef de Britse historicus Simon Schama in Landscape and Memory (1995). Waar ‘het woud’ een deel is van de Duitse nationale identiteit, hoort de enkelvoudige boom vanouds bij de Britse. De eik en de taxus werden aanbeden. Maar het vellen van één bijzondere boom is ook een oeroud ritueel, aldus Schama. Waarmee niet is gezegd dat de vandalen van Sycamore Gap zich in een traditie wilden voegen, wel dat ze wisten dat ze iets of iemand in het hart raakten met hun daad.

Lang hadden bosbouwers en tuinarchitecten de pest aan de esdoorn om zijn kleverige bladen. Maar hij is taai, een overlever. En de stomp van deze boom zal vermoedelijk opnieuw ontspruiten, al zal hij nog tijden geen schaduw van zichzelf zijn. En misschien dat alle droefheid over het verdwijnen van deze ene boom ook iets verandert aan de gedachteloosheid waarmee wij elders hele bossen blijven rooien.

Foto Imageselect

Foto Imageselect

Foto Imageselect

Foto Imageselect

Foto Imageselect

Foto Imageselect

De esdoorn van Sycamore Gap die in de nacht van 27 september met een kettingzaag werd geveld in het nationale park van Northumberland. Foto Oli Scarff / AFP