Raketten uit Gaza treffen Israël, Hamas-strijders trekken grens over

Raketten uit Gaza treffen Israël, Hamas-strijders trekken grens over

Hamas heeft zaterdagochtend vanuit de Gazastrook tientallen raketten op Israël afgevuurd. Zeker een vrouw in het zuiden van Israël is daarbij om het leven gekomen. In Israëlische steden Tel Aviv en Jeruzalem ging het luchtalarm af. Ook staken Hamas-strijders de Israëlische grens over, zo melden internationale persbureaus. Ook doen onbevestigde berichten de ronde van Israëliërs die naar de Gazastrook zouden zijn gebracht. Inwoners van Israël in de omgeving van de Gazastrook zijn opgeroepen thuis te blijven.

De militaire commandant van Hamas, Mohammad Deif, kondigde de start van de operatie aan in een uitzending op Hamas-media, waarin hij alle Palestijnen opriep om te vechten.
„Dit is de dag van de grootste strijd om een einde te maken aan de laatste bezetting op aarde”, zei hij. Volgens Deif zijn vijfduizend raketten afgevuurd.

De Israëlische Premier Benjamin Netanyahu houdt later op de dag een veiligheidsoverleg met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en het leger. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant zei volgens persbureau Reuters dat „Hamas een grote fout heeft gemaakt”.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de ontwikkelingen naar aanleiding van de raketaanvallen die Hamas zaterdagochtend uitvoerde op Israël.