Polen roept Nederlandse ambassadeur ter verantwoording vanwege ‘discriminerend’ politieoptreden bij AZ

Hooligans Donderdagavond bestormden Legia Warschau-supporters de toegangspoorten van het Alkmaarse stadion. Na de wedstrijd werden ook twee spelers van de Poolse club opgepakt.
AZ won de wedstrijd tegen Legia Warschau met 1-0.
AZ won de wedstrijd tegen Legia Warschau met 1-0. Foto Ed van de Pol/ANP

De Poolse regering heeft de Nederlandse ambassadeur ter verantwoording geroepen vanwege de perikelen rond de wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau donderdag. De Nederlandse politie greep daar meerdere malen in toen Poolse hooligans toegangspoorten bestormden. Polen kwalificeert het politieoptreden als „discriminerend” tegen haar eigen burgers. Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag via sociale media laten weten.

Na de Conference League-wedstrijd, die AZ met 1-0 won, heeft de politie ook twee spelers van de Poolse club gearresteerd. Naar verluidt gaat het om Radovan Pankov en Josué Soares Pesqueira. Het duo zit voor zover bekend nog altijd vast in Nederland vanwege het onderzoek dat naar hen loopt. De politie verdenkt Pankov en Soares Pesqueira ervan beveiligingspersoneel van de Alkmaarse club te hebben mishandeld. Supporters van Legia Warschau hebben een zeer gewelddadige reputatie.

Eerder op de dag heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki de gebeurtenissen „verontrustend” genoemd. Hij vond dat spelers en supporters volgens „overeenstemming met de wet” hadden moeten worden behandeld. Daarmee impliceerde hij dat de politie dat niet deed. Demissionair minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid keerde zich tegen die beschuldigingen. „Ik heb liever dat hij eerst even naar zijn eigen club kijkt”, aldus Yesilgöz.

Ook demissionair premier Rutte (VVD) ging tegen zijn Poolse ambtgenoot in. „Pas nou een beetje op met je retoriek. Want jij denkt nu al te weten hoe het zit, maar als je toch die Nederlandse persconferentie bekijkt dan zitten er meerdere kanten aan lijkt het”, zei Rutte tegen Morawiecki volgens persbureau ANP.

Bestorming

Het gebied rond het AZ-stadion was streng beveiligd. In de binnenstad was veel politie op de been en een deel van de thuisssuporters konden – anders dan normaal – maar via één ingang het stadion in. Donderdagavond bestormden hooligans van Legia Warschau voor de wedstrijd de toegangspoorten van het uitvak in het AZ-stadion. Door de chaotische situatie konden supporters ongeregistreerd binnen komen. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen. Een van de agenten raakte daarbij bewusteloos.

Ook tijdens de wedstrijd waren ME-agenten aanwezig in het stadion. In een rij positioneerden ze zich naast het vak met de Poolse supporters. Dit gebeurt zeer zelden bij een voetbalwedstrijd. Toen het in mei misging met de rellen tussen AZ-hooligans en West Ham-supporters in Alkmaar, arriveerden de ME’ers pas nadat de tribune was bestormd.

In een gezamenlijke verklaring keurden de Alkmaarse gemeente, politie, justitie en AZ de gedragingen van Legia Warschau af. Volgens de gemeente kwam de Poolse club vooraf gemaakte afspraken niet na en hebben supporters zich „flink misdragen”. De Legia-fans mochten vooraf niet de binnenstad inkomen, omdat die in het teken staat van de festiviteiten rond Alkmaars Ontzet, dit weekeinde precies 450 jaar geleden. Daarom reden er bussen tussen Den Haag en Alkmaar om de supporters te vervoeren.

De gemeente meldt dat slechts een deel van de supporters gebruik maakte van die regeling. Veel Poolse supporters kwamen via eigen vervoer bij het stadion. Daarom zag de gemeente zich genoodzaakt het gebied rond het stadion als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Ook rond het station van Alkmaar was veel politie en ME aanwezig. Tijdens de wedstrijd had de politie het liefst het bezoekersvak willen ontruimen, maar dit was vanwege het geweld van de Legia-supporters niet mogelijk.