Danser Houcem Bouakroucha (30) vat de tristesse van Tunesië in een uitzinnige voorstelling

Houcem Bouakroucha en Feteh Khiari tijdens de repetitie van hun voorstelling ‘Good Mourning’.

Houcem Bouakroucha en Feteh Khiari tijdens de repetitie van hun voorstelling ‘Good Mourning’.

Foto Dream City 2023

Interview

Houcem Bouakroucha, danser Houcem Bouakroucha staat zes avonden met zijn dansvoorstelling ‘Good Mourning’ in het programma van het tweejaarlijkse internationale kunstfestival Dream City in Tunis. Maar de weg daarnaartoe was niet eenvoudig.

Het is 2013, twee jaar na de Tunesische revolutie. Terwijl de eerste euforie het aflegt tegen een realiteit van politieke instabiliteit en economische misère maakt Houcem Bouakroucha, dan net twintig, toekomstplannen. Hij wil Engels gaan studeren om later zijn ouders financieel te kunnen ondersteunen. Totdat een vriend hem opbelt. Of hij al heeft gehoord dat een balletschool in Tunis op zoek is naar dansers voor een handbalspektakel? De klus wordt „vet betaald!”

Het is 2023. Houcem Bouakroucha danst samen met zijn goede vriend en danspartner Feteh Khiari zes avonden zijn eigen voorstelling Good Mourning in het tweejaarlijkse internationale kunstfestival ‘Dream City’ in Tunis. „Je kunt de voorstelling opvatten als een soort rouwtherapie om de ontgoochelingen en desillusies van na de revolutie”, zegt Bouakroucha aan een wiebelig tafeltje op de stoep voor café Liber’Thé in het centrum van Tunis.

Wat Bouakroucha en Feteh Khiari toen ervoeren in de chaotische nasleep van de machtswisseling brengen ze nu in hun voorstelling tot uitdrukking in gedeeltelijk geïmproviseerde dans. Met intense, heftige bewegingen reageren ze op elkaar, verbeelden zo geluk, pijn, hoop en het verlies daarvan.

Houcem Bouakroucha. Foto Dream City 2023

Toekomstopties

„Tijdens de revolutie zat ik midden in mijn eindexamens”, herinnert Bouakroucha zich. „Politiek bestond niet bij ons thuis. Studeren, daar ging het om, en daarna stabiel werk vinden. Een gezin stichten, meer opties voor de toekomst waren er niet. Mijn ouders verboden me mee te doen met de opstanden, vaak was ik er toch bij. Het voelde toen nog alsof verandering mogelijk was.”

Bouakracha groeide op in een hecht gezin in Mateur, een gehucht vlak bij Tunis. „Mijn vader is arbeider, we zaten krap bij kas”, zegt hij. Hij spaarde voor zijn studie toen daar de kans was van het handbalspektakel. Maar tegen de belofte en verwachting in kreeg Bouakracha voor zijn deelname niet betaald. Hij ontdekte wél dat Syhem Belkhodja, directrice van de balletschool, de audities ook aanboorde om nieuw talent te rekruteren.

„Zo kwam ik terecht in een nieuwe wereld. In het tweede jaar van mijn studie Engels ben ik de weekend-dansopleiding gaan volgen, waar ik ook Feteh Khiari leerde kennen. Er werd onderwijs gegeven in alle dansdisciplines, deels door internationale gastchoreografen. Mijn moeder steunde mij, mijn vader vond alles oké zolang mijn studie er niet onder leed.”

Visumproblemen

Intussen kan Bouakracha leven van het dansen. „Af en toe gaat het allemaal nog moeizaam, soms heb ik weken niets, maar in principe kan ik mezelf onderhouden en zelfs mijn ouders ondersteunen.”

Vorig jaar november zat even alles tegen: door visumproblemen ging een dansproject in Duitsland niet door. „Fetih en ik hadden niets. Geen geld en geen dansproject. Uiteindelijk vonden we een interessant project in Parijs, maar daarvoor werden we niet geselecteerd.”

De Franse producente kende wel het team van het Dream City festival in Tunis, waar Khiara de vorige keer al in een dansvoorstelling had gestaan. Zij bracht Khiara en Bouakracha met het Dream City festival in contact.

„De festivaldirectie nodigde ons uit samen een eigen voorstelling te maken. Daar hadden Feteh en ik het vaak over. We wisten dat de voorstelling over onszélf moest gaan. Over wat we hier meemaken, voelen, denken en doen. Over Tunesië, kort samengevat.”

Tegenstrijdigheden

Bouakroucha lijkt geen enkele spanning te voelen over het feit dat de première van Good Mourning al over enkele dagen is. Hij neemt de tijd en antwoordt weloverwogen. Enthousiast toont hij een foto van het kerkdak in Medina, het oude stadscentrum van Tunis, waarop Khiari en hij de voorstelling zullen dansen.

Good Mourning (Goede rouw) drukt tegenstrijdigheden uit”, zegt Bouakroucha. „Rouw kan nooit positief zijn. Rouw is pijn. Tunesiërs rouwen om verloren hoop. Maar ze zijn uitzinnig zowel in hun manier van rouwen als in hun manier van feesten.

„De revolutie veranderde niets. Bij de eerste vrije parlementsverkiezingen in 2014 maakte de generatie van mijn ouders de Islamitische Ennahda partij tot de grootste. Er kwam een klasse aan de macht die zich helemaal niets aantrok van de samenleving.”

Bittere teleurstellingen en economische tegenspoed maakten dat veel Tunesiërs handenwrijvend toekeken hoe president Kais Saied in 2021 het parlement ontbond en de premier wegstuurde met de belofte ‘een ware democratie’ te stichten. Maar ruim twee jaar later is Tunesië opnieuw een alleenheerschappij.

Kritische geluiden

Bouakroucha: „Intussen is de economie hier helemaal naar de knoppen. ‘Heb geduld’, zeggen sommigen. ‘Na de Franse revolutie kostte het ook minstens honderd jaar een democratie op te bouwen.’ Die tijd hebben we niet. Moet mijn generatie zich dan maar opofferen?”

Zulke kritische geluiden op het regime van president Saied vind je niet terug in de officiële programmering van Dream City. Opgericht in 2007 als artistiek verzet tegen de autocratie van Zine El Abidine Ben Ali zeggen de organisatoren de „complexe kwesties” te willen weerspiegelen waarmee Tunesië momenteel wordt geconfronteerd. Maar politieke gevangenen, bedreigingen van critici en nieuwe beperkingen op de vrijheid van meningsuiting blijven in deze negende editie onaangeroerd.

„De repetities van Good Mourning waren een puinhoop”, zegt Bouakroucha. „Heen en weer tussen: dit is het helemaal niet, of juist: dit is precies wat het moet zijn. We willen ónze definitie van dansen en bewegen laten zien”, zegt Bouakroucha.

https://www.youtube.com/watch?v=BtDdjhNIZms