De opvallendste albums van deze week: Sufjan Stevens, Wilco, Rembrandt Trio en Slow Pulp

Albumrecensies Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn de moeite waard in week 40? Het wonderschone album van Sufjan Stevens, dat klinkt als een handgemaakt ornament.

Pop

●●●●●

Sufjan Stevens Javelin


Javelin gaat over een relatie die ten einde komt. Niet met een klap, met verraad of woede, maar langzaam, moegestreden en murw gebeukt. ‘Shit Talk’ berust na al het gekibbel in het onvermijdelijke: „Our romantic second chance is dead/ I buried it with the hatchet”.Het lied eindigt met een coda van ijsgladde, kille ambient: we weten het allebei, het is klaar. Stevens heeft zijn gave voor het verscheuren van harten nog niet verloren. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

La Sfera Armoniosa Concerti Armonici


Luitist Mike Fentross begon enkele jaren geleden aan een ontdekkingsreis door de Nederlandse barok met zijn ensemble La Sfera Armoniosa. Hij kon beginnen om de hoek in woonplaats Alkmaar, geboortestad van de componist Willem de Fesch (1687-1761). Daarna verdiepte Fentross zich in Rotterdammer Pieter Hellendaal (1721-1799). En nu is het de beurt aan zes Concerti Armonici van het enigma Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766). Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

Wilco Cousin


Als een tijdbom tikken de seconden van openingsnummer ‘Infinite Surprise’ weg. Met zijn mechanische ritme en de elektronische bedding onder de zang van Jeff Tweedy en gastmuzikant Cate Le Bon is het de meest uitdagende song op Cousin, het dertiende album van Wilco. De Welshe singer-songwriter Le Bon werd als producer, bassist, pianist, synthesizerspeler en (achtergrond)zangeres toegevoegd aan de bezetting van de band uit Chicago. Waar Le Bon meezingt, in ‘Soldier Child’ en ‘Meant To Be’, ontsnapt Wilco aan de grauwsluier van somberheid die over veel van de muziek hangt. Lees de hele recensie.

Rock

●●●●

Slow Pulp Yard


Emily Massey is een van de talloze heldinnen die de (indie)rock de laatste jaren domineren en zowel zwoel, woest als wanhopig hun hartzeer van de daken durven te schreeuwen/zingen/zuchten. Op Yard, het tweede album van Slow Pulp, laat Massey alle zelfhaat therapeutisch van zich af glijden. „I’m a bitch”, bekent ze in het titelnummer. In tien aanstekelijke en aangrijpende liedjes wisselen lome shoegaze, wegzwijmelende droompop, mysterieuze pianoballads en rommelige indie elkaar voortdurend af. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

Rembrandt Trio & Mohammed Motamedi Intizar


Het Rembrandt Trio werkt opnieuw samen met een Iraanse meestermusicus. Ditmaal is dat zanger Mohammad Motamedi, met wie het trio het album Intizar opnam. In een bezwerende verzameling traditionele liederen, nieuwe composities en improvisatie bezingt Motamedi het verlangen: naar een verre geliefde, maar óók naar vrijheid. Lees de hele recensie.