Hoe vertel ik onze vrienden dat ik niet wil vliegen?

XYZ NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Deze keer: hoe vertel je vrienden dat je niet wil vliegen ?

Illustratie Lotte Dijkstra

Vrienden stelden voor om in december samen naar de Canarische Eilanden te gaan. Dat lijkt ons heel gezellig, maar we doen het uit milieu-overwegingen liever niet. We hebben dit jaar al twee keer gevlogen en dat is voor ons het maximum. Dat zeiden we niet. We deden enthousiast over de bestemming, maar ontwijkend over afspraken.

Er zijn de laatste jaren eerder vliegvakantieplannen voor december voorbijgekomen, maar dat was met grotere gezelschappen, en dan is het gemakkelijker om nee te zeggen.
Ik ben bang dat hierop nee zeggen onaardig overkomt. Je geeft zo bovendien ook een oordeel over hun vlieggedrag. We zijn met deze vrienden wel regelmatig op vliegvakantie geweest in de zomer. Hoe pak ik dit aan?

Vrouw, 55 (naam bekend bij de redactie)

Als je niet vliegt maar wel vlees eet, ben je hypocriet. Als je in juli naar Griekenland bent gevlogen, maar je wilt nu niet naar de Canarische Eilanden, ben je hypocriet. Het is zo makkelijk om anderen en jezelf dit soort verwijten te maken. En zo moeilijk om vrienden en hun gedrag – want zo kan het voelen – af te wijzen. Maar je moet hoe dan ook keuzes maken. Hebben we tijd? Geld? Zin? Je kunt proberen uit te leggen dat u minder vaak wilt vliegen en deze reis even laat schieten, als u verwacht dat uw vrienden zich dat niet persoonlijk aantrekken. U kunt ook een smoes verzinnen. Dan bent u in elk geval niet in alle opzichten een deugneus. Dat compenseert weer een beetje.

Martine Kamsma (49)


Is het onaardig om uw eigen bezwaren nu kenbaar te maken? Los van klimaatredenen had geld ook een argument kunnen zijn (ervanuit gaande dat minstens drie keer vliegen in een jaar plus verblijf aardig wat kost). Zou dat een verwijt zijn geweest richting uw vrienden? Ik betwijfel het. U maakt een keuze gebaseerd op uw persoonlijke omstandigheden, al dan niet beïnvloed door recente overtuigingen. Daarnaast zou ik het vreemd vinden als schaamte voor uw vrienden prevaleert boven uw klimaatschaamte. Wie weet overtuigt u uw vrienden juist en zien zij alsnog af van hun plannen.

Lotfi El Hamidi (37)


Ik zou gewoon eerlijk zijn over de afweging die u maakt en over uw zorgen om onaardig over te komen. Ik zou het eerder onaardig vinden als een vriend of vriendin niet eerlijk tegen me wil zijn. Licht uw persoonlijke keuze en de argumenten daarachter toe en stel eventueel een alternatief voor. Bijvoorbeeld een andere datum of een bestemming waar jullie met de trein naartoe kunnen. Of misschien kunt u wel gaan en het volgend jaar compenseren door minder te vliegen. Dit is nou eenmaal een gevoelig onderwerp waardoor uw persoonlijke keuze om minder te vliegen oordelend kan klinken. Maar als u nog lang bevriend wil blijven, is het goed om een gesprek hierover te voeren zodat alle partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten bij het maken van vakantieplannen in de toekomst.

Süeda Isik (26)


Illustraties Lotte Dijkstra.