Advocaten Taghi wraken rechtbank, rechters hebben ‘schijn van vooringenomenheid gewekt’

Marengo-proces De verdediging van crimineel Ridouan Taghi zegt de rechters niet langer te vertrouwen, nadat een verzoek om Sil A. te horen als getuige is afgewezen.
Taghi's advocaten (op de foto: Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen) zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de huidige rechters.
Taghi’s advocaten (op de foto: Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen) zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de huidige rechters. Foto Sander Koning/ANP

De advocaten van crimineel Ridouan Taghi hebben in het Marengo-proces de rechtbank gewraakt. Taghi’s verdediging, bestaande uit Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen, zegt geen vertrouwen te hebben in de huidige rechters. Dat bevestigt Ruperti aan NRC na berichtgeving van ANP.

Aanleiding voor de wraking is dat het verzoek om commando Sil A. te horen als getuige, door de rechtbank is afgewezen. Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen zegt dat de rechtbank hiermee „de schijn van vooringenomenheid heeft gewekt”.

Lees ook: Advocaat: ‘commando’s spraken over uitschakelen van Taghi in Iran of Dubai’

Commando A. had eerder verklaard dat hij in 2019 door geheime diensten was benaderd met de vraag of hij de toen nog voortvluchtige Taghi kon ‘neutraliseren’, ofwel doodschieten. A. was toen nog militair van het Korps Commandotroepen. Een van Taghi’s advocaten, Michael Ruperti, was eerder advocaat van A., die wordt verdacht van onder meer drugs- en wapenhandel.

Het is nu aan andere rechters om zich over dit wrakingsverzoek te buigen en te beslissen of er nieuwe rechters moeten komen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren. De kans dat het wrakingsverzoek wordt aangenomen is nihil: in de jaren dat het Marengo-proces loopt zijn de rechters al meerdere keren tevergeefs gewraakt.