Dringende oproep Van der Burg: nog 8.400 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig

Asielopvang Het gaat om reguliere opvangplekken, noodopvangplekken, en plekken voor ongeregistreerde asielzoekers en alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Volgens de demissionair staatssecretaris is er vooral bij die laatste groep sprake van hoge nood.
Begin september bleek de crisisopvang in Utrecht en Amsterdam al vol te zitten.
Begin september bleek de crisisopvang in Utrecht en Amsterdam al vol te zitten. Foto Freek van den Bergh/ANP

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken (VVD) doet opnieuw een dringende oproep aan provincies en gemeenten om extra opvangplekken te regelen voor asielzoekers. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de commissarissen van de Koning en gemeenten. Dit jaar nog zijn er 8.400 extra opvangplekken nodig. Daarnaast schrijft Van der Burg dat de 16.000 statushouders die nu nog in een asielopvang verblijven „uiterlijk voor het einde van 2023” een woning moeten krijgen.

Lees ook: De Utrechtse opvang voor Oekraïners is overvol, gemeente slaat alarm

Het gaat om reguliere opvangplekken, noodopvangplekken, en plekken voor ongeregistreerde asielzoekers en alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Volgens Van der Burg is vooral bij de laatste groep „de nood hoog”. Aan drie provincies, die volgens Van der Burg ver achterblijven, doet de staatssecretaris nadrukkelijk oproep tot extra opvangplekken. Hij vraagt om 1.550 plekken van Zuid-Holland en van Noord-Holland en Noord-Brabant elk 1.400 plekken. Aan de negen overige provincies vraagt hij 450 plekken.

De reden dat Van der Burg de oproep aan alle provincies doet, is omdat hij vreest dat het niet realistisch is dat „de drie meest achterlopende provincies” op korte termijn voor alle vereiste plekken kunnen zorgen. Hij vraagt de provincies die al genoeg opvangplekken hadden geregeld, en nu toch nog 450 extra moeten inrichten, om hun begrip.

Twee weken geleden deed Van der Burg een soortgelijke oproep aan gemeenten en provincies om op zeer korte termijn opvang te bieden. Daar hebben volgens de staatssecretaris tien gemeenten gehoor aan gegeven; vorige week zijn vijfhonderd extra opvangplekken geregeld en daar komen deze week nog driehonderd plekken bij.

Lees ook: Staatssecretaris leurt met asielwet die hij eigenlijk ook niet ziet zitten