N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Geboortebeperking Bij duizenden Groenlandse vrouwen werd vanaf de jaren zestig een spiraaltje geplaatst om de geboortecijfers onder de inheemse bevolking terug te dringen. Nu eist een aantal van hen compensatie van de Deense staat.
Naja Lyberth was 13 jaar oud toen ze door de schooldokter werd doorverwezen naar het plaatselijke ziekenhuis in Maniitsoq, een klein stadje aan de westkust van Groenland. Daar kreeg ze een spiraaltje, volgens Lyberth zonder toestemming of overleg. „Ik was maagd. Ik had nog nooit een jongen gezoend”, vertelde de nu 60-jarige Lyberth aan de BBC. Ze kan zich herinneren dat het pijn deed, maar was bang en durfde niks tegen haar ouders te zeggen.
Lyberth is inmiddels psycholoog en traumadeskundige en was een van de eerste Groenlandse vrouwen die naar buiten trad over haar ongewilde spiraaltje. Ze is niet alleen. Uit onderzoek van de Deense krant DK bleek vorig jaar dat tussen 1960 en 1991 naar schatting 4.500 Inuitvrouwen deze ingreep ondergingen als onderdeel van een campagne om geboortecijfers onder de inheemse bevolking van het eiland terug te dringen. Sommigen van hen kwamen er pas decennia later achter dat ze een spiraal hadden nadat ze tevergeefs zwanger probeerden te raken.
De Deense regering heeft aangekondigd een onderzoek te beginnen naar deze geschiedenis, maar een groep vrouwen, onder wie Lyberth, wil niet wachten op de uitkomst. „Het is al 100 procent duidelijk dat de overheid de wet heeft overtreden door onze mensenrechten te schenden. Sommige van de vrouwen zijn al in de tachtig. We willen nu actie.” Hun advocaat diende deze week namens de vrouwen een schadeclaim in bij de Deense overheid. Ze eisen ongeveer 40.000 euro per persoon.
Inhaalslag
In 1953 veranderde Groenland van een Deense kolonie in een overzeese provincie. Het was een periode van „snelle modernisering”, vertelt Ebbe Volquardsen, universitair hoofddocent Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Groenland. Terwijl het Deense beleid eerder was geweest om Groenlanders hun eigen cultuur en tradities te laten behouden, moest er nu een inhaalslag gemaakt worden.
Lees ook ‘Tot ik sterf blijf ik boos dat ik geen keus had over sterilisatie’
De verbeterde gezondheidszorg leidde tot een flinke daling in kindersterfte, maar al snel maakte men zich zorgen over de gevolgen van de explosieve bevolkingsgroei bij de inheemse bevolking, waarvan de omvang in korte tijd bijna verdubbelde. „Misschien waren er goede bedoelingen”, zegt Volquardsen, „maar de grootschalige spiraaltjescampagne werd ingevoerd zonder overleg en zonder de Groenlanders als volwaardige mensen te beschouwen. Het was een koloniale manier van denken.”
Op papier gold de campagne als een succes. Gegevens van Statistics Greenland laten zien dat het geboortecijfer in het begin van de jaren zeventig bijna halveerde.
Dekolonisatie
De spiraalcampagne staat niet op zichzelf. Maart dit jaar bood Denemarken al excuses aan en betaalde een schadevergoeding aan de groep Inuit die in de jaren vijftig deel uitmaakten van een sociaal experiment. Zij werden als kind van hun familie gescheiden en naar Denemarken gestuurd ter „heropvoeding”.
Voor sommige Groenlandse politici is het reden om te spreken over genocide, maar Volquardsen is terughoudend met die conclusie: „We moeten wachten op de uitkomsten van het onderzoek om inzicht te krijgen in de intenties van de overheid destijds. We weten niet of het echt de bedoeling was om de Groenlandse bevolking te laten krimpen, of dat het een paternalistische manier was om hen te ‘redden’ van ongewilde zwangerschappen.”
In ieder geval lijkt het gesprek over het koloniale verleden op gang te komen in Denemarken en in Groenland – dat sinds 1979 zelfbestuur heeft. „Op politiek niveau is Groenland misschien al grotendeels gedekoloniseerd, maar het duurt lang om koloniale denkbeelden echt af te leren. De aandacht voor deze zaak is een stap in de goede richting”, zegt Volquardsen.
Ook voor Naja Lyberth biedt de recente actie hoop. „Ik neem het gezag over mijn lichaam terug door mijn protesten”, zei ze eerder tegen nieuwswebsite ArcticToday. „Pas nu behoren mijn lichaam en psyche niet langer toe aan de Deense overheid.”