Tv-recensie | Op zoek naar het beste recept om de planeet te redden

ZAP Wat voor programma’s maak je als je de planeet wil redden? Stel je kijkers gerust en geef je ze valse hoop met voorbeelden van duurzaam gedrag, of richt je je op mensen die de hele dag ‘moord’ en ‘brand’ roepen, zoals klimaatactivisten?

Schrijver Marjolijn van Heemstra als klimaatactivist in Grensgevallen.
Schrijver Marjolijn van Heemstra als klimaatactivist in Grensgevallen. Beeld Human

Wat zit er allemaal in een burrito? Tienduizend krekels natuurlijk. Bananenschillen, spirulina en sorghum. In Restaurant van de toekomst (NPO 3) doen twee chef-koks een kookwedstrijd met ‘gerechten van de toekomst’. Ze maken bekende schotels met ongewone, duurzame ingrediënten. De normale ingrediënten van een burrito met guacamole – zoals vlees, kaas, avocado – zijn slecht voor het klimaat en de natuur. Voor een leefbare planeet moeten we dus overstappen op duurzame burrito’s.

Restaurant van de Toekomst is kenmerkend voor de klimaatprogramma’s op tv. Het klimaat is een belangrijk onderwerp, maar het is deprimerend en funest voor de kijkcijfers. Dus probeert de publieke omroep het zo vrolijk en optimistisch mogelijk op te dienen. Klimaatprogramma’s gaan vaak over innovatieve bedrijven die duurzame dingen bedenken. En opgewekte mensen die duurzaam leven. Liever niet over bosbranden, overstromingen, droogte. In de burrito-aflevering van Restaurant van de toekomst werd het woord ‘klimaat’ niet eens genoemd.

Tegenlicht richtte zich donderdag op de wegwerpmaatschappij. De massaconsumptie in het Westen trekt een zware wissel op het klimaat. Artikelen moeten duurzamer worden en beter te repareren zodat ze niet te snel worden weggegooid. Tegenlicht zette daarom bedrijven in het zonnetje die afgedankte computers, koffiezetapparaten en kleding hergebruiken. Het zag er niet aantrekkelijk uit, al die loodsen met afval, maar de toon bleef onverminderd positief.

Na negen minuten kwam ineens NOS-verslaggever Gerri Eickhof in beeld. Hij zat thuis op de badrand meditatief naar zijn wasmachine te staren. Na een lange dag filmen luister Eickhof graag een uurtje naar het gezoem en geklots van de wasmachine. Hij heeft haar al 35 jaar en ze is nog nooit stuk geweest. Eickhof: „We begrijpen elkaar goed, de machine en ik. Dus ik weet waar ik moet voelen om hem aan de praat te krijgen.”

Hartverwarmend en nuttig, al die landgenoten die duurzamere dingen doen en bedenken. Het grote nadeel van deze benadering is dat ze de kijkers geruststelt en valse hoop geeft. Als je genoeg krekel-burrito’s eet en je elektrische tandenborstel laat repareren, dan komt het allemaal goed. Maar de opwarming van de aarde is niet te keren door consumenten of uitvinders. In werkelijkheid is er geen enkele reden voor optimisme. In werkelijkheid zouden we de hele dag ‘moord!’ en ‘brand!’ moeten schreeuwen.

Schrijver Marjolijn van Heemstra richtte zich in Grensgevallen (NPO 2) op de mensen die wél de hele dag ‘brand!’ roepen: klimaatactivisten. Haar onderwerp was ‘geweld’ waarvoor ze langsging bij een actietraining van Extinction Rebellion, die juist het geweldloos verzet preekt. Op de training bleken de rebellen uitgebreid te discussiëren over de grens tussen geweldloos en geweld. Precies wat Van Heemstra graag doet. Haar programma wil geen antwoorden of oplossingen geven, maar ethische dilemma’s onderzoeken en ruimte vragen voor bezinning en twijfel.

Is het geoorloofd om geweld te gebruiken om de klimaatcrisis te keren? Sabotage, een oliepijplijn opblazen? Is dat zelfverdediging? Actievoerder Raki Ap zei dat Nederlanders vanzelf gewelddadig zullen worden wanneer ze gevolgen van de klimaatcrisis aan den lijve ondervinden. Generaal Tom Middendorp waarschuwt precies hiertegen. Wanneer drinkwater schaars wordt, zag hij in Afghanistan, krijg je gewapende strijd.

Van Heemstra sloot af met een clubje activisten dat zichzelf ergens wilde gaan vastketenen maar dat daar ter plekke van afzag, na rijp beraad en samen zitten in stilte. De actie was mislukt, maar de vrede was bewaard. De schrijver wuifde hen peinzend na.