N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
In de afgelopen zes jaar zijn minstens 43 miljoen kinderen ontheemd geraakt als gevolg van extreme weersomstandigheden. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van Unicef. Dat betekent dat zo’n twintigduizend kinderen elke dag gedwongen hun huis moesten verlaten. Het rapport, Children Displaced in a Changing Climate, is de eerste wereldwijde analyse van kinderen die ontheemd raakten door overstromingen, stormen, droogte en bosbranden als gevolg van klimaatverandering.
Voor 95 procent van de geregistreerde ontheemde kinderen tussen 2016 en 2021 waren overstromingen en stormen de oorzaak. De resterende 5 procent – meer dan twee miljoen kinderen – raakten ontheemd door bosbranden of droogte.
Stormen en overstromingen
De meest ontheemde kinderen komen, op basis van absolute aantallen, uit de Filippijnen, India en China. Het gaat dan om bijna 23 miljoen ontheemde kinderen als gevolg van extreme weersomstandigheden tussen 2016 en 2021. Dit komt volgens Unicef door hun geografische profiel – waardoor de landen gevoeliger zijn voor overstromingen en stormen – maar ook door grote bevolkingsaantallen van deze landen. Als er wordt gekeken naar het grootste aantal ontheemde kinderen in verhouding met het aantal kinderen per bevolking, komt de grootste groep uit Zuid-Soedan en Somalië.
In kleine eilandstaten – die veel kampen met de ernstige gevolgen van de klimaatcrisis – en in de Hoorn van Afrika, waar conflicten, extreem weer en slecht bestuur oorzaken zijn, raakten de meeste kinderen ontheemd. Op het kleine Caribische eiland Dominica, dat in 2017 werd verwoest door orkaan Maria, raakte zeker 76 procent van de kinderen ontheemd. Ook in Cuba, Vanuatu, Sint-Maarten en de Noordelijke Marianen raken meer dan een kwart van de kinderen hun huis kwijt als gevolg van grote stormen.
Extreme droogte veroorzaakte de ontheemding van meer dan 1.3 miljoen kinderen in vijftien landen. Meer dan de helft van hen – zo’n 730.000 – komt uit Somalië, met nog eens 340.000 uit Ethiopië en 190.000 uit Afghanistan.
‘Topje van de ijsberg’
Het grootste gevaar voor kinderen in de toekomst is de overstroming van rivieren, aldus Unicef. Jaarlijks zullen hierdoor gemiddeld zo’n 3,2 miljoen kinderen geraakt worden, wat neerkomt op bijna 96 miljoen ontheemde kinderen in de komende dertig jaar.
Het daadwerkelijke aantal ligt volgens Unicef mogelijk nog een stuk hoger. „Dit is absoluut een conservatieve schatting en mogelijk slechts het topje van de ijsberg”, zegt hoofdonderzoeker Verena Knaus. „Het klimaat is de snelst groeiende drijvende kracht achter de ontheemding van kinderen, maar de meeste beleidsmaatregelen en discussies over klimaatfinanciering houden geen rekening met kinderen en geven hier ook geen prioriteit aan.”