Accountant weigert goedkeuring jaarrekening Vitesse vanwege zorgen over continuïteit

Voetbal De Arnhemse voetbalclub had op 1 oktober een goedgekeurde jaarrekening bij de KNVB moeten inleveren. In het uiterste geval verliest Vitesse zijn licentie.

Stadion Gelredome van Vitesse. Het Russische verleden van de Arnhemse voetbalclub zorgt voor problemen.
Stadion Gelredome van Vitesse. Het Russische verleden van de Arnhemse voetbalclub zorgt voor problemen. Foto Jeroen Putmans/ANP

Voetbalclub Vitesse is verder in de problemen gekomen nu de accountant weigert de jaarrekening over afgelopen seizoen goed te keuren omdat er twijfels zijn over de continuïteit van de club. De Arnhemse voetbalclub had volgens de regels van de KNVB op 1 oktober een goedgekeurde jaarrekening moeten indienen.

Dat bevestigen bronnen rondom de voetbalclub. De licentiecommissie van de KNVB vergadert binnenkort over de gevolgen voor Vitesse. De club kan een boete krijgen en in het uiterste geval kan de licentie van de club ingetrokken worden.

Een van de problemen die voor Vitesse dreigt, is dat de club begin volgend jaar geen bankrekening meer heeft. Huisbankier ING wil meer details over de financiering door de Russische eigenaren van Vitesse in de afgelopen jaren en is voornemens om de relatie per 1 april volgend jaar op te zeggen als er onvoldoende duidelijkheid komt. Vitesse dacht in de tussentijd met de Litouwse bank Revolut een nieuwe bankier te hebben gevonden, maar ook die bank heeft inmiddels de relatie opgezegd met de Arnhemse club, bevestigen bronnen.

Russische erfenis

Interim-directeur van Vitesse Peter Rovers bevestigt desgevraagd de problemen met de jaarrekening en de verbroken bankrelatie met Revolut. „Dat weegt allemaal mee in de afweging van de accountant, net als het feit dat de KNVB de overname van Vitesse nog altijd niet heeft goedgekeurd. We hebben de voetbalbond daarom om uitstel gevraagd.”

Vitesse wacht nu al maanden op toestemming van de KNVB voor een overname door een Amerikaanse investeerder, waarmee de club uit de problemen hoopt te komen. Maar de Russische erfenis van Vitesse bemoeilijkt die overname en heeft bovendien een groot deel van de problemen veroorzaakt.

De club kwam in 2010 in handen van de Georgische zakenman Merab Jordania, een goede vriend van de Russische oligarch Roman Abramovitsj. Abramovitsj, die sinds de oorlog in Oekraïne op Amerikaanse en Europese sanctielijsten staat vanwege zijn innige relatie met de Russische president Vladimir Poetin, was toen eigenaar van de Engelse club Chelsea, waarmee Vitesse intensief ging samenwerken.

Er bleef geld van de Russische oligarch Roman Abramovitsj richting Arnhem stromen

Er waren toen al verhalen over de invloed van Abramovitsj op Vitesse en ook dat hij heimelijk geld in de Arnhemse voetbalclub zou hebben gestoken. Dat werd altijd ontkend, maar begin dit jaar bleek uit geheime documenten die de Britse krant The Guardian onthulde dat Abramovitsj wel degelijk via een ingewikkelde constructie financieel betrokken was bij Vitesse.

Ook nadat de Rus Alexander Tsjigirinski de aandelen van Jordania overnam en eigenaar werd van Vitesse, bleef er geld van Abramovitsj richting Arnhem stromen. De huidige eigenaar van de club, de Russische zakenman Valeri Ojf is een goede vriend van Abramovitsj. De licentiecommissie van de KNVB heeft eerder dit jaar forensisch onderzoeksbureau Integis ingehuurd om al deze banden te onderzoeken. Zolang die niet duidelijk zijn, kan Vitesse niet verkocht worden.

Sinds Russische investeerders het voor het zeggen hebben bij Vitesse, leeft de club structureel op te grote voet. De eigenaren hebben de tekorten jarenlang met leningen gedicht, met als gevolg dat de club een schuld heeft van 155 miljoen euro aan Ojf. Die is hij bereid kwijt te schelden, heeft hij toegezegd.

Maar het probleem van de structurele tekorten is daarmee niet opgelost. Vitesse is daarom afhankelijk van de bereidheid én het vermogen van de beoogde koper om nu al miljoenen te steken in de club, zonder dat zeker is dat de overname straks wordt goedgekeurd.