Boek over Forum Groningen bevat foto’s van boterklonten en meer onverwachte dingen

Recensie Boeken

Architectuurboek Over Forum, het in 2019 geopende cultuurgebouw in Groningen, verscheen een uniek architectuurboek met veel aandacht voor bouwtechniek en stedenbouw.

Cultuurgebouw Forum op de Grote Markt in Groningen.
Cultuurgebouw Forum op de Grote Markt in Groningen. Foto Simon Lenskens

Over Forum, het alom bejubelde, 45 meter hoge cultuurgebouw in Groningen dat eind 2019 zijn deuren opende, gaat het verhaal dat het zijn opmerkelijke, hoekige vorm kreeg tijdens een lunch op het kantoor van NL Architects in Amsterdam. Van de klont boter die daar toen op tafel stond, sneden de medewerkers van het architectenbureau stukken af tot er een vreemd voor- én achterover hellend, taps toelopende massa overbleef. De aan alle kanten afgeschuinde klont werd de basis voor het ontwerp waarmee NL Architects in 2007 de prijsvraag voor Forum won. Zowel de jury als de stemmende burgers van Groningen vonden de afgesneden boterklont beter dan de ontwerpen van de zes andere deelnemers, onder wie de wereldberoemde Zaha Hadid.

Helaas is het verhaal een mythe, zo blijkt uit het interview met de NL Architecten Kamiel Klaasse en Pieter Bannenberg dat in het onlangs verschenen boek Forum Groningen staat. Gevraagd naar het waarheidsgehalte van het boterklontverhaal in het interview antwoordt Klaasse enigszins cryptisch: „Sterker nog, sinds de prijsvraag verandert ieder stuk boter bij ons op tafel in een variant op het Forum. Eindeloze permutaties, heel contemplatief – maar geen onderdeel van vormvinding.” Als bewijs van zijn antwoord staan bij het interview vijftien foto’s van grote en kleine boterklonten die allemaal min of meer lijken op het Forum.

Behalve de geestige boterklontfoto’s staan er nog veel meer afbeeldingen in Forum Groningen die je niet zou verwachten in een boek over architectuur. Zo gaat het openingsartikel van Chris Zwart over de eerste vier ‘turbulente jaren’ van Forum vergezeld van tientallen selfies en Instagramfoto’s van Forumbezoekers die onder meer zijn genomen op een van de talrijke (rol)trappen van het gebouw of in de rood geschilderde wc’s. Ook staan er foto’s bij van Porsches en andere (sport)auto’s die zijn gefotografeerd rondom het cultuurgebouw of in de prachtige, vijf verdiepingen tellende parkeergarage eronder.

Lees ook: Unieke cultuurkolos voor alle Groningers

Moeizame wordingsgeschiedenis

Negentien artikelen, columns en een enkel gedicht omvat Forum Groningen, niet alleen van architectuurcritici en -historici, maar ook van cabaretier Micha Wertheim en schrijvers als Arnon Grunberg. Tezamen geven de stukken en foto’s een meer dan compleet beeld van het Forum. Zo belichten de architectuurhistorici Marijke Martin en Cor Wagenaar uitvoerig de moeizame wordingsgeschiedenis van het cultuurgebouw. Die begon eigenlijk al in 1945, toen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de bebouwing rondom de Grote Markt in puin werd geschoten bij de bevrijding van Groningen. Het naoorlogse wederopbouwplan voor het plein, gemaakt door de traditionalist Granpré Molière, voorzag in de bouw van een ‘volkscultuurtempel’ achter een nieuwe oostwand van het aanzienlijk vergrote plein. Maar daar kwam niets van terecht. Pas toen een halve eeuw later de plannen om van de Grote Markt een gigantisch verkeersknooppunt te maken waren uitgelopen op een onherbergzame vlakte, besloot het Groningse gemeentebestuur het plein zijn oorspronkelijke omvang terug te geven en werd de cultuurtempel, als een wonder, alsnog gebouwd.

Forum, dat onder meer een bibliotheek, filmtheater, museum en café-restaurants omvat, wordt nu de ‘huiskamer van de stad’ genoemd. Maar daar plaatst filosoof Pieter Hoexum, auteur van Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse, kanttekeningen bij in zijn bijdrage. Zeker, de ‘wonderlijke monoliet’ is vooral dankzij de publiek toegankelijke ‘gestapelde binnenpleinen’ en het spectaculaire dakterras een goed publiek gebouw, erkent hij. Maar hoewel het Forum in het eerste postcoronajaar 2022 twee miljoen bezoekers trok, is het geen huiskamer, vindt hij. Want een huiskamer is juist niet voor iedereen toegankelijk. Een ‘Grote Vriendelijke Butler’ noemt Hoexum het Forum, waar „niemand zich echt thuis voelt maar de meeste mensen wel op hun gemak zijn”.

Ongewoon en zelfs uniek voor een architectuurboek is dat bouwtechniek en installaties voor ventilatie, verwarming, elektriciteit enzovoorts veel aandacht krijgen in Forum Groningen. Zo vertellen twee werknemers van bouwbedrijf BAM uitgebreid hoe een enorme, 17 meter diepe bouwput werd gegraven, die vervolgens met water werd gevuld en ten slotte met behulp van duikers een één meter dikke vloer van onderwaterbeton kreeg. De constructeurs van ingenieursbureau ABT doen verslag van de technische hoofdbrekens die de bouw van de wonderlijke monoliet hen bezorgden. Na lang wikken en wegen introduceerden ze een noviteit in de bouw: het elf verdiepingen tellende Forum kreeg twee schuine ‘stabiliteitskernen’ die op de negende en tiende etage met elkaar zijn verbonden door stalen, 26 meter lange spanten. Ook vertellen ze dat de bouw in 2014 werd stilgelegd wegens de strengere bouwvoorschriften die in Groningen werden ingevoerd na aanhoudende aardbevingen als gevolg van de gaswinning. De ruwbouw van het Forum die toen al tot de tweede verdieping was gevorderd, werd afgebroken en de constructeurs moesten terug naar de tekentafel om een aardbevingsbestendige constructie te ontwerpen.

Zelfs de vreemde, voor leken onbegrijpelijke ‘Bouwwerk-Informatie-Modeltekeningen’ (BIM-tekeningen), die alleen de installaties van Forum tonen (en niet de vloeren, gevels en wanden), hebben een plaats gekregen in het boek. In zijn mooie bijdrage Over de rand van het denkraam kijken vergelijkt Dirk van Weelden de door de computer vervaardigde BIM-tekeningen met de anatomische tekeningen die Leonardo da Vinci omstreeks 1500 maakte van opengesneden menselijke lichamen. Hij beschouwt de raadselachtige bouwtekeningen waarop een duizelinkwekkend aantal buizen, leidingen en installaties die in een witte ruimte zweven als kunstwerken. „Als je de hoogmoedige en quasi-alwetende blijk van architect, installateur, constructeur aflegt, kijk je je ogen uit”, schrijft Van Weelden bewonderend.