Vertrekkend VVD-Kamerlid Van Wijngaarden wordt lobbyist voor vermogensbeheerders

Vertrekkend VVD-Kamerlid Van Wijngaarden wordt lobbyist voor vermogensbeheerders

VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden verruilt het parlement voor de lobbywereld. Van Wijngaarden verlaat eind oktober de Tweede Kamer en wordt directeur van Dufas, een branchevereniging voor vermogensbeheerders. Daar begint hij per 1 november, drie weken voor de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft Dufas donderdag bekendgemaakt.

Van Wijngaarden vertegenwoordigde de VVD ruim zeven jaar in de Kamer. Hij voerde onder meer het woord op de dossiers migratie, defensie en justitie. Eerder werkte hij voor een biotechbedrijf en accountantskantoor PwC. Van Wijngaarden is de volgende in een lange lijst met parlementariërs en bewindslieden die na de verkiezingen niet terugkeren in de politiek.

Het vertrekkend Kamerlid zal Dufas als directeur vertegenwoordigen in gesprekken in Den Haag en Brussel over regelgeving voor vermogensbeheerders. Volgens de branchevereniging belegt 74 procent van de Nederlandse huishoudens op de kapitaalmarkt, een percentage dat nergens in de Europese Unie zo hoog ligt.

Van Wijngaarden voerde onder meer het woord over migratie en justitie. Foto Phil Nijhuis/ANP

NSC meldt voldoende steunverklaringen om mee te doen in alle kieskringen

De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft voldoende ondersteuningsverklaringen verzameld om in alle twintig kieskringen mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Dat meldt de partij donderdagochtend. De partij zegt afgelopen dagen duizenden ondersteuningsverklaringen te hebben ontvangen uit heel Nederland, inclusief Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden).

Omtzigt zegt „overweldigd” te zijn door de grote hoeveelheid ondersteuningsverklaringen en „de bereidheid van mensen om hier moeite voor te doen”. Eerder zei de lijsttrekker nog dat zijn partij niet te snel te groot moest worden, maar „verantwoord moest groeien”. Daar kwam hij vorige maand op terug.

Politieke partijen die voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen hebben ondersteuningsverklaringen nodig om mee te kunnen doen. In totaal zijn er 580 ondersteuningsverklaringen in twintig kieskringen nodig; dertig per kieskring en tien voor de kieskring Bonaire. Maandag 9 oktober moeten de verklaringen worden ingeleverd bij de Kiesraad.

Lees ook: De kandidaten van Omtzigt willen een andere overheid, maar wat bindt ze verder?

Omtzigt noemt het fantastisch dat zoveel mensen Nieuw Sociaal Contract concreet steunen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de politieke ontwikkelingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Lees hier ons vorige blog terug.