‘Letzter Abend’: iedere generatie krijgt een Cassavetes

Recensie Film

Drama Tijdens de pandemische zomer van 2020 draaide een groep acteurs van Schauspiel Hannover een film over de verloren generatie van de millennials.

Clemens (Jakob Doppelbauer) en Lisa (Pauline Werner) geven een afscheidsfeestje omdat ze naar Berlijn gaan verhuizen. Maar hoe moet het verder met hen?
Clemens (Jakob Doppelbauer) en Lisa (Pauline Werner) geven een afscheidsfeestje omdat ze naar Berlijn gaan verhuizen. Maar hoe moet het verder met hen?

De grote levensvragen dringen pas door als Letzter Abend is afgelopen. Hoe moet het nou verder met Clemens en Lisa? Hun situatie is wel net even anders dan die van andere filmstellen waarvan de relatie gedurende een dramatische boog op de proef wordt gesteld. Misschien moet deze recensie daarom ook met een waarschuwing beginnen. Een van de thema’s van de Duitse film Letzter Abend is namelijk zelfdoding. Je zou dat meteen een spoiler kunnen noemen. Maar deze film is niet bedoeld voor wie zelfdoding als suspensemoment nodig heeft.

Toch komt het wel als een verrassing, dat freelance muzikant Clemens er zo slecht aan toe is. Gedurende de film, die zich geheel afspeelt tijdens een afscheidsfeestje dat Clemens en zijn vriendin Lisa voor hun vrienden hebben georganiseerd, zijn er wel signalen. Het koppel gaat naar Berlijn verhuizen, waar Lisa een nieuwe baan heeft bij het universiteitsziekenhuis Charité, maar Clemens zet er niet zoveel vaart achter. Tussen de verhuisdozen zit hij een liedje voor haar te componeren, terwijl zij steeds gestrester raakt dat alles niet op tijd geregeld is. Dat deze relatie geen lang leven meer is beschoren zie je snel. De pandemie is alleen maar een snelkookpan.

Letzter Abend werd met een microbudget in één week op één locatie gedraaid tijdens de pandemische zomer van 2020 door een groep acteurs van theatergezelschap Schauspiel Hannover. De film ging vorig jaar in première op het filmfestival van Locarno, waar hij werd onderscheiden met de First Look-prijs en kwam zo in de Tiger-competitie van het Filmfestival Rotterdam terecht. Acteur en debuterend regisseur Lukas Nathrath (1990) en hoofdrolspeler Jakob Doppelbauer (1995) schreven het scenario na uitgebreide improvisaties met het acteursgezelschap. Dat is een methode die school heeft gemaakt dankzij de Amerikaanse onafhankelijke filmmaker John Cassavetes, die haar voor het eerst toepaste in zijn debuutfilm Shadows (1959). In Nederland was hij bijvoorbeeld van invloed op regisseur Mijke de Jong, bekend van films als Tussenstand (2007), Layla M. (2016) en God Only Knows (2019).

Samen met een beweeglijke camera en zichtbare montage levert dat iets documentairs op. Iets acuuts en urgents. Iedereen is in het moment. En jij als toeschouwer bent erbij. Geen wonder dat er in elke generatie filmmakers altijd een paar talenten zijn die deze werkwijze herontdekken. Het is een involverende manier om de hectiek van de verloren generatie van de millennials vast te leggen. Waarbij Nathrath slim genoeg was om het bij die filmstijl te laten en niet nog allerlei hippigs met de mobiele telefoon (die wel een rol speelt in de plot) te willen doen.

Niet iedereen is op drift. Lisa, haar broer, en haar studiegenoot Jan hebben het allemaal goed op orde. Clemens en zijn vrienden, en de aanwaaiende gasten die Clemens te elfder ure uitnodigt zijn meer zoekende. Voor hen heeft het leven geen inhaalstrook paraat. Dat leidt uiteindelijk tot een klassieke dinertafelscène die als het kleine broertje van die uit Thomas Vinterbergs Festen (1998) de geschiedenis ingaat: niets en niemand wordt gespaard. Maar misschien zullen we ons Letzter Abend echt herinneren om de intensiteit waarmee het kwetsbare gevoel van verloren zijn voor even in filmbeelden is vastgelegd. Voordat alles vervliegt. Dat is dan toch weer van alle tijden.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=KFUwRdnVrIM