Museum Kranenburgh ontslaat artistiek directeur Colin Huizing

Bezuiniging Gestegen loon- en energiekosten zorgen ervoor dat Museum Kranenburgh in Bergen aan Zee niet verder gaat met artistiek directeur Colin Huizing. De huidige zakelijk directeur Adriana González Hulshof neemt zijn taken over.

Tentoonstellingsmaker Colin Huizing begon 1 juli vorig jaar als artistiek directeur van Museum Kranenburgh in Bergen aan Zee.
Tentoonstellingsmaker Colin Huizing begon 1 juli vorig jaar als artistiek directeur van Museum Kranenburgh in Bergen aan Zee. Foto Remko de Waal / ANP

Om financiële problemen te voorkomen heeft Museum Kranenburgh in Bergen aan Zee artistiek directeur Colin Huizing ontslagen. De huidige zakelijk directeur Adriana González Hulshof neemt Huizings taken over en is benoemd tot algemeen directeur. Dat heeft het museum met een persbericht bekendgemaakt.

Gestegen loon- en energiekosten nopen het museum tot deze beslissing, zegt Puck Huitsing, de voorzitter van de Raad van Toezicht. „Huizing deed fantastisch werk, maar vooruitkijkend naar de nabije toekomst leek een tweehoofdige directie niet langer haalbaar.”

In het in juni gepubliceerde jaarverslag over 2022 stond al dat de directie van Kranenburgh met diverse partijen overlegde hoe de kostenstijgingen te ondervangen. De personeelskosten kwamen vorig jaar met 836.000 euro ruim 10 procent hoger uit dan was begroot.

Huitsing noemt Kranenburgh (vorig jaar 55.000 bezoekers) „een middelgroot museum met ambitie”. „Toen we een paar jaar terug extra subsidie kregen zag onze toekomst er rooskleurig uit en besloten we voor het eerst tot een tweehoofdige directie. En toen kwam corona, de Russische inval en de energiecrisis.”

De Raad van Toezicht koos voor zakelijk directeur González en niet voor artistiek directeur Huizing om twee redenen, zegt Huitsing. „González heeft meer bagage dan alleen verstand van financiën. En voor een museum is een zekere zakelijke stabiliteit essentieel. Voor het samenstellen van tentoonstellingen kun je goed conservatoren inhuren en samenwerken met ander musea.”

Huizing (1965) was freelance tentoonstellingsmaker voor diverse musea toen hij vorig jaar op 1 juli als artistiek directeur bij Kranenburgh in dienst trad. „Vervelend, het is niet anders”, is alles wat hij over zijn gedwongen vertrek wil zeggen. „We hebben afgesproken dat het museum de woordvoering doet.”