‘Expend4bles’: werkverschaffing voor anabole boomerhelden

Recensie Film

Actie Een derderangs formule loopt vast in algehele gemakzucht en onverschilligheid: ‘Expend4bles’ is grimmig, grappig noch spannend.

Barney (Sylvester Stallone) is al binnen een kwartier dood in ‘Expend4bles’ – of toch niet?
Barney (Sylvester Stallone) is al binnen een kwartier dood in ‘Expend4bles’ – of toch niet?

Waren Hollywoodschrijvers vorig jaar al in staking? Je vermoedt dat als tijdens Expend4bles eindbaas Ocelot de held Lee Christmas (Statham) toebijt: „Je bent als genitale wratten, altijd ongewenst en je gaat nooit weg.” Serieus? Dat is een oneliner?

Dit script kan natuurlijk ook een stiekem studio-experiment met AI zijn. En of Megan Fox een mens is of een autonoom Insta-filter? Als Gina voegt zij met nukkige tuitlippen en plaktatoeages een soort seks toe aan al het wegkwijnende testosteron. Seks zoals vechtrobots zich dat voorstellen: het voorspel laat van het interieur weinig heel.

In de geest van The Expendables dus, sinds 2010 een werkverschaffingsproject voor anabole boomerhelden uit de jaren tachtig. Dit is de vierde reünie van de veteranenclub annex sloopteam dat vuile klusje opknapt voor Uncle Sam. De harde kern bestaat uit Sylvester Stallone, Dolph Lundgren en Jason Statham, aangevuld met een malle latino, een zwarte kolos – dit keer 50 Cent – en een Aziatische springveer voor de etnische spreiding. Vaste prik zijn ook cameo’s van verbleekte ‘legendes’ als Chuck Norris, Schwarzenegger of Mel Gibson.

Ditmaal neemt zelfs geen surprisegast de moeite langs te komen op het bezoekuur van de bejaardensoos. De helden zijn echt heel oud geworden en maken daar flauwe grappen over: Stallones rugpijn, Lundgren die te kippig is als scherpschutter en een pruik draagt vanwege zijn chemo. De oudjes besturen voertuigen, sloffen achter de actie aan, schieten wijdbeens en leggen plotpunten uit. Het knokken is uitbesteed aan Aziatische gastarbeiders – Iko Uwais, Tony Jaa – alsmede Jason Statham, met 57 jaar een piepkuiken.

Statham staat centraal, een kale Britse uitsmijter met komische timing die ook weinig kan uitrichten met de lepels meel die het script hem in de mond schept. Zijn buddy Sylvester Stallone is al na een kwartier dood – of toch niet? – waarop zijn mannen vlak, zelfs jolig reageren. Er is iets met diens nemesis, de anonieme superschurk Ocelot, nucleaire ontstekers en – enfin, laat ook maar. De plot is een bouwdoos, de humor infantiel, de actie goedkoop, explosies ogen nog digitaler dan Megan Fox en tijdens twee oeverloze ‘set pieces’ – in de Libische woestijn en op een olietanker – moordt men massaal en vreugdeloos. Een abattoir slacht met meer joie de vivre.

Een derderangs formule loopt vast in algehele gemakzucht en onverschilligheid: Expend4bles is grimmig, grappig noch spannend. Eén van de drie moet een actiefilm toch zijn. Ga toch lekker golfen kerels. En neem dan ook Liam Neeson mee.

https://www.youtube.com/watch?v=5oAi1etMwts