N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP Toch gek dat Beau van Erven Dorens als producent zo kritisch werd ondervraagd over de documentaireserie Bij ons op het AZC.
Eigenlijk is er niets bijzonders te zien in het asielzoekerscentrum van Zutphen. De documentaireserie Bij ons op het AZC (NPO 2) toont doodgewone mensen die voetballen, een muur witten, hun kinderen knuffelen. We zien een gezin dat herenigd wordt. Een Syrische verpleegkundige die een blinde man helpt.
We horen hartverscheurende verhalen. Een man uit Mali verschool zich jarenlang in een bos om Europa te kunnen bereiken. Een Syrisch echtpaar vertelt hoe de olijfboomgaarden in hun dorp in de brand werden gestoken. In de volgende aflevering zit een gaykoppel uit Venezuela dat moest vluchten na zware mishandeling. Stuk voor stuk mensen zoals u en ik die alleen minder geluk hadden.
Bijzonder is hun kabbelende, afwachtende leven in het azc niet. Bijzonder is wat er buiten gebeurt. Bijzonder is dat regisseur Martijn Heijne hier een jaar lang mocht filmen terwijl camera’s zelden welkom zijn in azc’s. Bijzonder is dat een flink deel van de Nederlanders deze vluchtelingen het liefst het land uit wil zetten omdat ze bang zijn dat het criminelen zijn die hun banen en huizen inpikken. Dat er racistische rellen uitbreken wanneer ergens een azc wordt geopend. Dat politici pogen om vluchtelingen het leven zuur te maken en tegen te werken.
Kenmerkend voor deze vijandige, harteloze houding is de kritische manier waarop producent Beau van Erven Dorens donderdag in Khalid & Sophie (NPO 1) werd ondervraagd over de documentaire. Hij wilde het goede doen: het leven van kansarme mensen laten zien in de hoop dat kijkers hun vooroordeel aanpassen. Maar hij werd door Sophie Hilbrand ondervraagd alsof hij iets schandelijks had gedaan. Ze speelde de hypocrisie-kaart: zou Van Erven Dorens een azc in zijn rijke villadorp Bloemendaal tolereren? Zelfs nadat de producent dat idee voluit omarmde, bleef ze hem hierover jennen.
Het goede nieuws van de dag
Maar eigenlijk is het dus goed nieuws: in azc’s blijken doodgewone mensen te wonen. Het zou iets zijn voor GoedNieuws Vandaag. Deze nieuwe dagelijkse nieuwsrubriek op SBS 6 wil niet laten zien wat er allemaal misgaat in de wereld, maar juist wat er allemaal goed gaat. De opzet is wat anders dan het normale journaal. In de eerste uitzending maandag praatte presentatrice Nikki Herr met drie panelleden over het goede nieuws van de dag.
Het belangrijkste goede nieuws vonden ze dat hun eigen programma was begonnen. Daar raakten ze maar niet over uitgepraat. Ze waren er een beetje defensief over. „Waarom zijn wij op televisie?” vroeg Herr zich vertwijfeld af. Het idee is: uit onderzoek blijkt dat veel mensen het nieuws mijden omdat ze er somber of kwaad van worden. Positief en constructief nieuws zou daar tegen helpen. „Niet het probleem, maar de oplossing moet het nieuws zijn.”
Waarom is het nieuws altijd zo negatief? Die vraag krijg ik inderdaad soms op verjaardagen. Ik antwoord dan: „Als je goed nieuws op tv wil, moet je in een dictatuur gaan wonen.” Als ik in een mildere bui ben, antwoord ik: „Goed nieuws is saai. Een verhaal wordt pas interessant wanneer iets grondig misgaat.”
Wat was het goede nieuws van maandag? Europa wil mensen op de maan zetten. De levering van nieuwe auto’s is met 17 procent gestegen. De Nederlandse muziekindustrie groeit als nooit tevoren. Dat is goed want Nederlandstalige liedjes stimuleren de hersenen, beweert neuropsycholoog Erik Scherder, zittend in Café Nol. Stuk voor stuk nieuwsfeiten die ik persoonlijk helemaal niet positief vind. Ik veerde alleen even op bij het goede nieuws dat een Amerikaans gezin voor Halloween een Barbie-kerkhof had gebouwd. Nikki Herr relativeerde dan ook: „Of iets goed nieuws is, dat ligt er maar aan, aan wie je het vraagt.”