VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

Enclave Vorige week lanceerde Azerbeidzjan een bliksemoffensief tegen Nagorno-Karabach, waar destijds zo’n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs wonen. Sindsdien zijn al meer dan 88.000 inwoners uit de enclave gevlucht.
Voor de bliksemaanval van Azerbeidzjan leefden de inwoners van Nagorno-Karabach maandenlang in erbarmelijke omstandigheden.
Voor de bliksemaanval van Azerbeidzjan leefden de inwoners van Nagorno-Karabach maandenlang in erbarmelijke omstandigheden. Foto Alain Jocard/AFP

De VN-vluchtelingenorganisatie bereidt zich voor om zo’n 120.000 vluchtelingen in Armenië op te vangen. Dat melden internationale persbureaus. Sinds vorige week zijn meer dan 88.000 inwoners uit de enclave Nagorno-Karabach naar Armenië vertrokken op de vlucht voor Azerbeidzjaanse troepen, die zich volgens hen schuldig maken aan etnische zuiveringen door inwoners uit te hongeren en te verdrijven.

Volgens een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie verzamelen zich grote menigten „vermoeide en angstige” mensen bij Armeense registratiecentra. Een op de drie vluchtelingen is minderjarig. De VN zegt ruimte te hebben om 120.000 vluchtelingen op te vangen, maar dat het voor de regering een „uitdaging” is om aan de behoeften van zoveel mensen te voldoen.

Bliksemoffensief

Lees ook: Is de oorlog om Nagorno-Karabach nu voorbij? En vier andere vragen over het opheffen van de enclave

Op 19 september lanceerde het Azerbeidzjaanse krijgsmacht – onder het mom van een ‘anti-terroristische operatie’ – een bliksemoffensief tegen Nagorno-Karabach, waar destijds zo’n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs wonen. Azerbeidzjan wilde controle terugwinnen over het gebied, dat internationaal als een Azerbeidzjaanse regio wordt erkend, maar door etnische Armeniërs wordt bestuurd. Een dag na de aanval eindigde de strijd met een wapenstilstand.

De president van Nagorno-Karabach, Samvel Sjachramanjan, heeft donderdag documenten ondertekend waarmee het etnisch Armeense bestuur van de republiek per 1 januari 2024 wordt opgeheven. Nadat Armenië zei dat alle etnisch Armeniërs uit Nagorno-Karabach er welkom zijn, ontvluchtten tienduizenden inwoners het gebied.

Voor de bliksemaanval van Azerbeidzjan leefden de inwoners van Nagorno-Karabach maandenlang in erbarmelijke omstandigheden omdat de Lachin-corridor, de enige toegangsweg vanuit Armenië naar Nagorno-Karabach, door Azerbeidzjan werd geblokkeerd. Als gevolg ontstond er een humanitaire crisis: inwoners kwamen nauwelijks nog aan voedsel, medische hulp of brandstof.

Lees ook: Waarom het conflict om Nagorno-Karabach zo veel landen raakt