Tv-recensie | De voorgenomen vervolging van Marco Borsato kwam als geroepen voor de show-nieuwsbulletins

ZAP Bij RTL Boulevard was de voorgenomen vervolging van Marco Borsato een aanleiding om de hele kwestie op te rakelen. Van burn-out tot de relatiecrisis en het Voice-schandaal. Eenvandaag trok de Borsato-zaak „breder” en greep de gelegenheid aan om het te hebben over zedenzaken die lang blijven liggen.

Misdaadjournalist John van den Heuvel bespreekt de voorgenomen vervolging van Marco Borsato bij RTL Boulevard
Misdaadjournalist John van den Heuvel bespreekt de voorgenomen vervolging van Marco Borsato bij RTL Boulevard Beeld RTL4

Bij RTL Boulevard zag ik een flard voorbijkomen van de begrafenis van Erwin Olaf, één van Nederlands bekendste fotografen. Hij overleed vorige week na een longtransplantatie. Ik zag zes dragers die zijn witte kist de Westerkerk indroegen, twee drag queens stonden bij de deur. Een biologisch afbreekbare kist, hoorde ik zeggen, gemaakt van paddestoelen. De fotograaf lag op een bedje van mos, met alleen zijn trouwring om. Het klonk vredig.

Maar daar had ik niet voor ingeschakeld. Ik wilde zien hoe de kwestie-Borsato zou worden behandeld door de RTL4-collega’s van „ooit de grootste zanger van Nederland”, zoals ze hem steevast bleven aanduiden. Het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend Borsato te vervolgen voor het onzedelijk betasten van een meisje van 15. Een voorgenomen vervolging, zogezegd. Voor mij was dat een nieuw nieuwsmoment in de rechtbankverslaggeving, meestal wordt een zaak pas nieuwswaardig als er een zitting is bij de rechtbank. Maar deze tussenstand kwam als geroepen voor de show- en nieuwsbulletins. Want iedereen, begreep ik, zat al twee jaar te wachten op iets van beweging in de Borsato-zaak.

Veel meer dan dát er een rechtszaak aan zit te komen, viel er niet te melden, er is zelfs nog geen datum geprikt. Vast reden waarom Eenvandaag op het andere televisienet de Borsato-zaak „breder” trok en de gelegenheid aangreep om het te hebben over zedenzaken die lang blijven liggen. Het Openbaar Ministerie had beloofd de aangifte tegen Borsato met voorrang te behandelen wegens de maatschappelijke onrust die er was ontstaan. Alsnog kostte het justitie ruim twee jaar voor de volgende stap gezet kon worden: vervolging instellen. Een aangeefster van een zedendelict vertelde, onherkenbaar in beeld, dat de politie tegen haar had gezegd dat haar aangifte een „plankzaak” was. Advocaat Richard Korver zei dat het wachten slachtoffers erger beschadigde dan ze al waren. Zedenrechercheur Frans van Kesteren zei dat de onzekerheid over wat er met de aangifte gebeuren zal, de verwerking van het trauma belemmert.

Toch nog eens gekeken naar wat het Openbaar Ministerie nou precies zei, op 16 december 2021. De Borsato-zaak kreeg voorrang op andere zedenzaken. Dus niet: we doen het snel. Maar: we doen het minder langzaam. En als reden wordt inderdaad de maatschappelijke onrust genoemd, maar in dezelfde zin staat: (…) en omdat bekend is tegen wie de aanklacht is ingediend. Aha. Dit gaat niet over het vermeende slachtoffer. Er wordt tempo gemaakt om de lijdensweg van Borsato te bekorten. Dat is dan alvast niet gelukt.

Voice-schandaal

Voor RTL Boulevard was de voorgenomen vervolging een aanleiding om de hele kwestie op te rakelen. De burn out van de zanger begin 2021. De relatiecrisis. De verzoening met zijn vrouw, die tijdelijk bleek. En net toen het hem beter leek te gaan: de aangifte van de inmiddels 22-jarige vrouw in december 2021. Daarbovenop het Voice-schandaal dat kort daarna losbarstte en de canceling die daarvan het gevolg was. De Voice-kwestie is inmiddels uitgedoofd, justitie vond onvoldoende bewijs van grensoverschrijdend gedrag van de Voice-coaches. Misschien had voormalig Voice-coach Borsato toen nog een klein kansje op rehabilitatie?

Niet als je het misdaad-expert John van den Heuvel vraagt. Hij deed bij RTL Boulevard voorkomen alsof het „klip en klaar” was wat er stond te gebeuren. Het oordeel was natuurlijk aan de rechter, zei hij, maar justitie zou echt niet zo maar vervolging instellen, dus de verdenking moest wel ernstig zijn, en de bewijzen stevig.

Dat klonk als een voorbarige vervolging.