‘Topman Chinese vastgoedgigant Evergrande onder politietoezicht geplaatst’

Vastgoedcrisis Terwijl Evergrande-topman Hui Ka Yan onder een vorm van huisarrest is geplaatst, raakt de Chinese vastgoedsector meer en meer in verval. Die sector is van groot belang voor China, en goed voor zo’n 20 procent van het bbp van het land.

Op het opgepoten ‘oceaanbloemeiland’ in de Chinese Danzhou-regio bouwde Evergrande 39 woontorens.
Op het opgepoten ‘oceaanbloemeiland’ in de Chinese Danzhou-regio bouwde Evergrande 39 woontorens. Foto Aly Song/Reuters

Voorzitter Hui Ka Yan (64) van het wankelende Chinese vastgoedconcern Evergrande is eerder deze maand onder politietoezicht geplaatst. Dat melden ingewijden woensdag aan Bloomberg. De topman zou vastzitten op een onbekende plek en geen contact mogen hebben met de buitenwereld, tenzij hij hier expliciete toestemming voor krijgt.

Hoewel de precieze reden van de ondertoezichtstelling van Hui niet duidelijk is, komt het op een moment dat vastgoedgigant Evergrande steeds verder wegzakt in een financieel moeras. Het bedrijf gaat gebukt onder een enorme schuldenlast van ruim 300 miljard euro, die in het vorige decennium werd opgebouwd om snel te kunnen groeien in een lucratieve Chinese huizenmarkt.

Handelsstop

Zondag bracht Evergrande naar buiten dat een herstructureringsplan van 30 miljard dollar aan buitenlandse schulden moest worden herzien, omdat het vanwege een onderzoek naar zijn dochteronderneming Hengda Real Estate Group geen nieuw schuldpapier kan uitgeven. Op de beurs vertaalde de vrees voor een definitief bankroet zich in een koersdaling van 20 procent, waar woensdag na het nieuws over topman Hui nog eens een min van 19 procent bovenop kwam. Een aandeel is nu nog 0,32 Hongkongse dollar waard, zo’n 4 eurocent.

In 2017, op het hoogtepunt van de koers, was een Evergrande-aandeel nog goed voor bijna 32 Hongkongse dollar. Hui Ka Yan was destijds de rijkste man van Azië, met volgens zakentijdschrift Forbes een geschat vermogen van 43 miljard dollar. In 2021 implodeerde zijn imperium, toen Evergrande niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Uit vrees voor een kettingreactie in de Chinese vastgoedindustrie gingen aandelenkoersen wereldwijd onderuit. Evergrande zei daarop toe flink te reorganiseren. Omdat het concern dat jaar geen financiële cijfers presenteerde, werd de aandelenhandel tijdelijk stilgelegd.

De vraag is in hoeverre de Chinese overheid zal willen ingrijpen met financiële steun of grote hervormingen in de vastgoedsector

Uiteindelijk duurde de handelsstop anderhalf jaar. Eind augustus werd de markt op de Hongkongse beurs weer geopend, nadat Evergrande in juli bekend had gemaakt over 2021 en 2022 zo’n 74 miljard euro verlies te hebben geleden. De 1,65 Hongkongse dollar die op dat moment nog over was van het aandeel, zakte meteen met 90 procent weg. Sindsdien veerde de koers weer wat op tot 0,8 dollar, om nu weer te dalen.

Achterstallige betaling

De val van Evergrande staat symbool voor de penibele situatie waarin de Chinese vastgoedmarkt momenteel zit. In het kielzog van de gigant, actief in ruim 1.300 woningbouwprojecten, verkeren ook andere bedrijven in moeilijkheden. Projectontwikkelaars Sunac, Kaisa en Country Garden misten de afgelopen maanden alle drie buitenlandse rentebetalingen, waarbij die laatste zou afstevenen op een faillissement. Ook China Aoyuan Group kreeg maandag een klap: de koers daalde met 72 procent, nadat de handel afgelopen jaar stil lag om een herstructurering van de schulden mogelijk te maken. Daarnaast ligt er een liquidatiebevel tegen de private investeringsmaatschappij Oceanwide in Bermuda en zijn toezichthouders een onderzoek gestart naar Ping An Real Estate, vanwege een niet bekendgemaakte achterstallige betaling.

De vastgoedsector is goed voor zo’n 20 procent van het Chinese bruto binnenlands product (bbp). Door de problemen worden bouwprojecten niet afgemaakt en moeten huizenkopers vrezen dat zij hun geld kwijt zijn. De vraag is in hoeverre de Chinese overheid zal willen ingrijpen met financiële steun of grote hervormingen in de vastgoedsector. Tot nu toe hebben de problemen nog niet tot grote maatregelen geleid.

Of topman Hui op dit moment nog van afstand een rol speelt in zijn bedrijf, is niet duidelijk. Bronnen melden aan persbureau Reuters dat hij de afgelopen dagen geen contact meer zou hebben gehad met medewerkers of andere mensen uit de industrie. Evergrande, de Chinese politie en het Chinese ministerie van Publieke Veiligheid gingen niet in op vragen van Reuters.