N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Britse overheid heeft woensdag toestemming gegeven voor het exploiteren van een groot olie- en gasveld in de Noordzee, meldt de North Sea Transition Authority. Het zogenoemde Rosebank field draagt op de wereldmarkt relatief weinig bij, maar is met zo’n 300 miljoen olievaten een van de grootste ongebruikte voorraden in het Verenigd Koninkrijk. Klimaatactivisten zijn van mening dat dit besluit niet verenigbaar is met de klimaatdoelen van de regering.
De toestemming komt een week nadat premier Rishi Sunak aankondigde enkele klimaatmaatregelen van het VK af te zwakken of zelfs terug te draaien. Hoewel zijn conservatieve regering nog steeds als doel heeft om tegen 2050 een klimaatneutrale economie te hebben, stelde hij bijvoorbeeld het verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s met vijf jaar uit (tot 2035).
Het besluit over Rosebank heeft tot woede geleid onder tegenstanders. Green Party-leider Caroline Lucas noemde de beslissing „moreel obsceen” en zei op X dat het „de grootste daad van milieuvandalisme” is die ze ooit heeft meegemaakt. Een klimaatactivist van Greenpeace zei: „Rishi Sunak heeft voor eens en voor altijd bewezen dat hij de winsten van oliemaatschappijen belangrijker vindt dan gewone mensen”.
Belastinginkomsten
De Britse regering zegt op dit moment de prioriteit te geven aan energiezekerheid. Hoewel boringen in de Noordzee in de afgelopen twintig jaar twee derde minder olie zijn gaan opbrengen, levert de industrie volgens de regering nog steeds 200.000 banen op en zal deze in de komende vijf jaar voor 50 miljard pond (58 miljard euro) aan belastinginkomsten zorgen.
Volgens de minister voor energiezekerheid Claire Coutinho zal Rosebank bovendien minder uitstoot produceren dan eerdere olie- en gasprojecten, omdat de extractie elektrisch gedaan zal worden. Het Noorse energiebedrijf Equinor, dat het veld zal gaan uitbaten, heeft laten weten dat die elektrische extractie op z’n vroegst kan plaatsvinden vanaf 2030.
In tegenstelling tot het kabinet denken tegenstanders van het project dat de gewone Brit er juist op achteruit zal gaan door dit besluit. Volgens The Guardian blijkt uit onderzoek van de Noorse tak van het Wereld Natuur Fonds dat het olieveld kan leiden tot een verlies van meer dan 100 miljoen pond voor de Britse belastingbetaler, door alle subsidies en belastingvoordelen die de uitbaters kunnen ontvangen.
De Britse krant schrijft verder dat enkele voormalige ministers geloven dat nieuwe olievelden de energieprijzen niet zullen verlagen, omdat daar tijd overheen gaat en de gewonnen olie waarschijnlijk wordt verkocht aan de hoogste bieder wereldwijd.