Eerste grote Belgische WOII-film legt nadruk op grijstinten

Recensie Film

Oorlogsdrama Een jonge Antwerpse hulpagent moet in oorlogsdrama ‘Wil’ in het heetst van de strijd ingewikkelde keuzes maken. Die hebben weinig met moraal van doen, meer met lijfsbehoud of opportunisme.

‘Geweten is een luxe”, zegt Wil in voice-over aan het eind van de naar hem vernoemde oorlogsfilm. Dan heeft de jonge Antwerpse hulpagent al verschillende keren in het heetst van de strijd ingewikkelde keuzes moeten maken die volgens hem weinig met moraal van doen hebben, meer met lijfsbehoud of opportunisme. Bovendien kun je pas achteraf bepalen of je aan de ‘goede’ kant van de geschiedenis staat, memoreert hij.

Wil is de verfilming van de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers uit 2016 (5 ballen in NRC). Hoofdpersoon is Wil(fried) Wils (sterk neergezet door Stef Aerts), die samen met Lode net begonnen is bij de Antwerpse politie. Al tijdens hun eerste dienst gaat het mis in de Antwerpse Jodenbuurt als er iets met een Duitse Feldgendarm gebeurt dat beide zal achtervolgen.

Lees ook: het interview met regisseur Tim Mielants

Wil en Lode representeren twee kanten van de oorlog. Wils vader is bevriend met een antisemitische notaris met nazi-connecties, Lodes familie zit in het verzet. Dezelfde splitsing loopt door het Antwerpse politiekorps, waar agenten met fascistische sympathieën lijnrecht tegenover de Witte Brigade staan, het deel van de politie dat in het verzet zit.

Maar Wil is niet als zijn vader, in het geheim helpt hij een joods gezin onderduiken. En dat hij dicht bij de ‘zwarthemden’ zit, komt het verzet ook van pas: via Wil kunnen ze aan nuttige informatie komen. Ondertussen wordt hij verliefd op Lodes opstandige zus, Yvette.

De nadruk op grijstinten in plaats van duidelijk afgebakende goed-foutposities doet denken aan de ontwikkeling van de Nederlandse oorlogsfilm. Waarbij opvalt dat de Duitsers in het bij vlagen meeslepende Wil tamelijk karikaturaal zijn, zoals ook gebeurde in de eerste Nederlandse WO II-films. Regisseur Tim Mielants laat Antwerpen anno 1942 er op zijn grauwst uitzien en toont onverbloemd het geweld van zowel de Duitsers als de Antwerpse politie tijdens een razzia. Dat gaat niet altijd even subtiel: zo is een montageovergang van bloedspetters op de muur naar het bebloede schort van Lodes vader, een slager, wat te veel van het goede.