‘The Witches’, ‘Mathilda’ en ‘Fantastic Mr. Fox’: vijf opmerkelijke Dahl-verfilmingen

Roald Dahl Wat zijn de beste Roald Dahl-verfilmingen? NRC belicht er vijf.

1 The Witches (1989)

Nicolas Roegs verfilming van Roald Dahls boek De heksen (1983) doet de schrijver eer aan. De Britse regisseur maakte met hulp van Jim Hensons poppenstudio van Dahls verhaal over kinderhatende heksen een visueel feest. Een grootmoeder vertelt haar kleinkind over heksen en hoe ze zijn te herkennen. Ze hebben paars opvlammende ogen, een jeukende hoofdhuid, kapotte vingers en vierkante voeten. Als de oma en het jongetje logeren in een hotel waar een heksenconferentie plaatsvindt, volgen scènes die enger zijn dan in het boek, zoals die waarin de heksen tijdens een vergadering hun pruik afzetten en aan de korsten op hun hoofd krabben.

2 Matilda (1996)

Als de vader van de zesjarige, superslimme Matilda ziet dat ze een boek leest, de klassieker Moby-Dick, pakt hij het haar af en verscheurt het. Hoewel haar ouders de emotioneel verwaarloosde, leergierige Matilda niet per se op school willen, gaat ze toch. Daar wordt ze geconfronteerd met Bulstronk, het monstrueuze schoolhoofd dat het liefst meisjes aan hun vlechtjes door de lucht slingert. De verfilming van Danny DeVito, die samen met zijn vrouw Rhea Perlman Matilda’s vreselijke ouders spelen, treft veel beter de geest van Roald Dahls boek uit 1988 dan de recente desastreuze musicalremake van Netflix.

3 James and the Giant Peach (1996)

Als de ouders van de negenjarige James overlijden, moet hij bij twee enge tantes wonen. Hij wil liever naar New York, een wens die uitkomt als hij via een vliegende reuzenperzik aan zijn tantes ontsnapt. De verfilming van De reuzenperzik (1961) door regisseur Henry Selick is een combinatie van live-action, animatie en virtuoze en fantasievolle poppenanimatie. Alle figuren hebben een herkenbaar eigen karakter. Ook de details in de animatie, zoals schaduw en textuur zijn zorgvuldig. De perzikhuid heeft duizenden zachte haartjes, waar de wind doorheen ruist en voetstappen hun sporen achterlaten. De live-action elementen met de twee tantes zijn vet aangezet, met heerlijk karikaturale rollen van Joanne Lumley en Miriam Margolyes.

4 Fantastic Mr. Fox (2009)

Wes Anderson maakte al eerder een Roald Dahl-bewerking, het speelse Fantastic Mr. Fox – Andersons eerste (poppen)animatiefilm. Hij volgt in grote lijnen het verhaal van Dahl uit 1970. Kippendief Mr. Fox gaat elke nacht op strooptocht bij de boosaardige boeren Boggis, Bunce en Bean. Als het trio met graafmachines zijn vossenhol omploegt, is het hele bos in gevaar. Door echte poppen te animeren wordt alles bijna tastbaar, van de springerige vacht van de onaangepaste vos tot zijn ribcolbertjasje. Anderson haalde inspiratie uit oude Victoriaanse prenten met dieren in mensenkleding. Wat fraai schuurt met de moderne stadsneuroses die de vossen, dassen en buidelratten etaleren.

5 The Wonderful Story Of Henry Sugar (2023)

Een feest voor Wes Andersonfans, Dahl-liefhebbers en volwassenen die nog houden van verhaaltjes voor het slapengaan. De korte film is gebaseerd op een van de meer liefelijke verhalen van Dahl over een rijke, egoïstische vrijgezel die leert door kaarten heen te kijken, een fortuin vergaart met gokken en vervolgens een opmerkelijke keuze maakt. Britse topacteurs als Ralph Fiennes declareren droog, maar onderhoudend Dahls smakelijke teksten en beschrijvingen. Ondertussen leeft Anderson zich uit met decors en rekwisieten die worden aangegeven of in en uit het scherm gerold, als ware het een ingenieus live opgevoerd toneelstuk.

Lees ook: Wes Anderson: ‘Ik wilde de taal en de stem van Roald Dahl behouden’