Tv-recensie | Eén Chabot aan tafel is intens, zes Chabots bij Khalid&Sophie is hallucinant

ZAP Bij Khalid&Sophie schoven dinsdag wel zés Chabots aan: vader Bart, moeder Yolanda en de vier kinderen. Samen schreven ze het Boekenweekgeschenk 2024. En in de documentaire Kitten of vluchteling introduceert Tina Farifteh het begrip empathieladder. Waarom is de ene vluchteling welkom en wordt de ander geweerd bij de grens?

De vier broers Chabot, vader Bart en moeder Yolanda bij Khalid&Sophie dinsdag
De vier broers Chabot, vader Bart en moeder Yolanda bij Khalid&Sophie dinsdag BNNVARA

Eén Chabot aan tafel is intens, zes Chabots is hallucinant. Ze zaten er allemaal, dinsdag bij Khalid&Sophie. Te stralen, te glimmen en door elkaar heen te praten in dat hese Hagenees van ze. Vader Bart en moeder Yolanda aan de ene kant, tegenover hen vier Chabots op een rij: Splinter (27), Storm (26), Sebastiaan (34) en Maurits (30). Samen schreven ze Gezinsverpakking, het Boekenweekgeschenk 2024.

„Niet schrikken”, had Bart Chabot aan de telefoon tegen zijn zoons gezegd toen ze op het punt stonden op de fiets te stappen om bij hun ouders te gaan eten. Hij wilde hen iets vertellen, zei hij, maar dat kon niet door te telefoon. „Meestal is er dan iemand overleden”, zeiden de zoons tegen Sophie. Dus toen hun vader vertelde van het „wilde plan” van opdrachtgever CPNB om het hele gezin een boek te laten schrijven, viel de boodschap reusachtig mee.

Het thema van de boekenweek is ‘Bij ons in de familie’, daar moest hun boek over gaan. Moeder Yolanda vergewiste zich van ieders onderwerp, notuleerde bij de vergaderingen en toen de kopij na vijf, zes maanden bij haar werd ingeleverd, concludeerde ze dat het boek twee rode draden had en dat één terugkerend element zat in ieders bijdrage: hond Bril. Dood en begraven in de tuin, voor de cover geschilderd door Marlène Dumas.

Zoveel gezinsgeluk aan één tafel, je gelooft het bijna niet. Het lastigste, zeiden ze eensgezind, was het schrappen van het teveel aan woorden. Maar zo te horen was dat ook in pais en vree verlopen. Alleen de vraag van sidekick Frank van der Lende rekte de familieband ietsje op: van wie was de eerste zin? Even riep iedereen wat anders, daarna besloten ze gezamenlijk daar niets over los te laten. We zullen het wel lezen.

Empathieladder

In de korte documentaire Kitten of vluchteling introduceert Tina Farifteh het begrip empathieladder. Waarom wacht de ene vluchteling een warm welkom, en wordt de ander geweerd bij de grens? Voelen we voor de ene mens meer empathie dan voor de ander, en is er soms een rangorde van levens die ‘we’ belangrijk vinden?

Fatifeh kwam op haar dertiende uit Iran naar Nederland. Ze leerde perfect Nederlands, was lid van een studentenvereniging, deed drie studies. „Ik dacht dat ik ons was,” zegt ze. Maar aan de grens van Europa worden mensen die lijken op haar moeder, haar vader, haar broertje, op háár in elkaar geslagen. Dus wie is ons?

Haar empathieladder-hypothese toetst ze nogal aanschouwelijk. Drie proefpersonen voor een scherm en kiezen maar: wie red je als de oorlog uitbreekt. Oud vrouwtje of zwarte man, gesluierde vrouw of een baby, kitten of kind? Jongetje of meisje? Oud of jong? Zwart of wit. Man of vrouw? Mooi, lelijk?

Cru experiment? Best wel. Maar inzichtelijk is het wel. Met het mes op de keel kiest iedereen de zwakste, de jongste, de schattigste. Als er maar één mens of dier gered kan worden, dan redt iedereen de baby. Een diep menselijk instinct, zegt bioloog en primatoloog Frans de Waal in de documentaire. Ieder heeft een reservoir empathie in zich om te reageren op „infantiele signalen”. Grote ogen, bolle wangetjes, zachte vacht. Het zet ouders aan om zich in te leven in de noden van hun nageslacht.

Verklaart het experiment van Farifteh waarom mensen met hun eigen auto naar de grens rijden om Oekraïense vluchtelingen op te halen, terwijl aan de grenzen van Europa andere vluchtelingen worden tegengehouden en verjaagd? Nee. Maar ze maakt er wel aannemelijk mee dat er een hiërarchie bestaat. We voelen empathie voor naaste verwanten, voor wat lief, klein en hulpeloos is, daarna pas voor mensen die op ons lijken. „Empathie is bevooroordeeld.” De ander is niet ons.