Extern onderzoek naar belangenverstrengeling oud-directeur Waternet

Waterbeheer Als Waternet-directeur gunde Roelof Kruize decennialang klussen aan een bedrijf van hemzelf en zijn vrouw, zo bleek vorige week uit onderzoek van NRC. Waternet stelt nu een onafhankelijk onderzoek in naar zijn handelen.

Het kantoor van Waternet in Amsterdam.
Het kantoor van Waternet in Amsterdam. Foto Kim van Dam / ANP

Er komt een extern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling door Roelof Kruize, de voormalig directeur van Waternet. Dat schrijven de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst (Water, D66) en dijkgraaf Joyce Sylvester (PvdA) van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), voor wie Waternet de watertaken uitvoert, deze dinsdag in een brief aan de gemeenteraad en het algemeen bestuur van AGV.

De aanleiding voor het onderzoek is „recente berichtgeving in de media” over Kruize, aldus Waternet in de brief. NRC onthulde vorige week dat Kruize meer dan dertig jaar lang congressen liet organiseren door het bedrijf Moorga, dat op naam stond van hemzelf, zijn vrouw en later hun zoon. Hij deed dit via bestuursfuncties in de watersector. De congressen werden deels betaald met publiek geld, onder meer van waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Amsterdam. Kruize heeft intern nooit melding gemaakt van zijn nevenfunctie bij Moorga, aldus Waternet.

Eind vorige week trad Kruize naar aanleiding van de berichtgeving in NRC af als bestuurder van Wereld Waternet, een stichting die in het buitenland ondersteuning verleent met kennis over waterbeheer.

Feitenonderzoek

Het doel van het nu ingestelde onderzoek naar de oud-directeur, aldus de gemeente en het waterschap, is om „de feiten in beeld te brengen” en „indien mocht blijken dat van onrechtmatigheid sprake is, of alle maatregelen getroffen zijn om dit in de toekomst te voorkomen.”

Kruize was van 2006 tot en met 2022 algemeen directeur van Waternet. Bij zijn vertrek bleef de organisatie in chaos achter: Waternet kampt met forse financiële tekorten, ernstige ict-problemen en risicovolle achterstanden in onderhoud aan dijken, bruggen en sluizen.

Lees ook dit onderzoeksverhaal in NRC: Waternet probeerde een ‘ultrasexy’ bedrijf te zijn, maar daar hebben de dijken weinig aan