Opinie | Van een hoger minimumloon is nog maar weinig terechtgekomen

Sociale zekerheid Ondanks alle beloftes bij de vorige verkiezingen over de verhoging van het minimumloon, is er van een daadwerkelijke, brede stijging nog geen sprake. Het is broodnodig dat dit nu wel gebeurt, betoogt .
Foto Ramon van Flymen/ANP

Gooi dat minimumloon nu écht omhoog, niet alleen voor enkelen. Als in de partijprogramma’s van belangrijke politieke partijen één ding opvalt, is de combinatie van het gouden woord ‘bestaanszekerheid’ en het voorstel om het minimumloon te verhogen.

Verhoging van het minimumloon is niet alleen een gedeelde opvatting van de belangrijke politieke partijen, het is ook broodnodig. In de uitzending van De Avondshow van Arjen Lubach van 19 september wordt haarfijn uitgelegd dat werken niet loont onder een bepaalde verdiengrens, en dat de krappe arbeidsmarkt daarbij absoluut niet gebaat is. Werk moet lonen – ook dat staat in aanloop naar de verkiezingen in veel partijprogramma’s. Er zal een pakket van maatregelen nodig zijn om dit probleem op te lossen. Daarin is het verhogen van het minimumloon een hele belangrijke stap, misschien wel de belangrijkste.

Het woord bestaanszekerheid is nu meer in zwang, maar het voorstel om het minimumloon te verhogen was vorige verkiezingen (begin 2021) ook de meest gedeelde opvatting in de belangrijke partijprogramma’s, óók in die van de D66, CDA en VVD.

Wat is er van het voornemen terechtgekomen? Nou, heel weinig eigenlijk.

Inflatie 10 procent

Het minimumloon is niet omhoog gegaan. Behalve dan met de halfjaarlijkse correctie van 0 tot 2 procent na die al sinds jaar en dag wordt toegepast, en een eenmalige verhoging van 8 procent per 1 januari van dit jaar. Belangrijk is het om te weten dat de inflatie op dat moment rond de 10 procent lag. De vraag is dus of deze verhoging van het minimumloon de naam ‘verhoging’ wel mag dragen.

Een daadwerkelijke verhoging van het minimumloon, voor iedereen, blijft voorlopig uit

In 2022 is er ook een wetsvoorstel aangenomen dat met ingang van 2024 een gedeeltelijke verhoging van het minimumloon moet regelen. Het gevolg van deze Wet invoering minimunuurloon: een gedeelte van de minimumloners krijgt per 1 januari 2024 meer loon, en een gedeelte blijft op precies hetzelfde niveau.

Dat zit zo. Nu wordt het minimumloon niet per uur berekend, maar per fulltime dienstverband. Wat fulltime in de praktijk inhoudt, hangt af van de sector waarin je werkt. Werknemers in sectoren waar 36 uur per week gewerkt wordt, krijgen op dit moment per maand evenveel minimumloon als mensen in sectoren met een 40-urige werkweek. Dat betekent dat de 40-urige sectoren, zoals de supermarktbranche, zestien uur per maand gratis werken. Oftewel: hun uurloon ligt meer dan 10 procent lager dan in sectoren waar een fulltime werkweek maar 36 uur telt. Is dat eerlijk? Natuurlijk niet.

Lees ook dit interview met econoom Wiemer Salverda: ‘Stijging van welvaart in de afgelopen dertig jaar is voorbijgegaan aan minima’

De in 2019 gepresenteerde Wet invoering minimumuurloon is bedoeld om deze ongelijkheid recht te trekken. De indieners van het voorstel (onder anderen PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk, kent u hem nog?) voelden ook wel aan dat ze na de verkiezingen van 2021 de wind mee hadden, en de Tweede Kamer stemde juni vorig jaar in met het voorstel. Over ruim drie maanden wordt de wet van kracht en krijgt iedereen hetzelfde minimumloon. Het maakt dan niet meer uit in welke sector je werkt.

Oudere plannen

Maar van een échte, algemene verhoging van het minimumloon is dus ook met de Wet invoering minimumuurloon geen sprake. Zoals hiervoor uitgelegd, heeft de wet alleen maar effect voor het gedeelte van de minimumloners met langere fulltime werkweken – bijvoorbeeld de vakkenvullers die dus feitelijk per uur minder verdienen. En het wetsvoorstel is ook niet het resultaat van alle enthousiaste partijprogramma’s uit 2021, maar van oudere plannen.

Een daadwerkelijke verhoging van het minimumloon, voor iedereen, blijft voorlopig uit.

Jesse Klaver (GroenLinks) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) hebben wel een serieus plan aangekondigd om het minimumloon stapsgewijs te verhogen naar 16 euro per uur in 2026. Bij de Algemene Beschouwingen deze week was er een beginnetje: de Tweede Kamer besloot alvast tot een verhoging van 1,7 procent. En gelukkig staat het voorstel om het minimumloon te verhogen ook in alle grote partijprogramma’s van 2023. Dat moet dus goedkomen, toch?