In de internationale musicalhit ‘Six’ is Anna Boleyn een popster

Recensie Theater

Six Op z’n internationale tournee doet de succesvolle musical ‘Six’ Nederland aan. In deze gelikte productie zijn de vrouwen van Henry VIII popsterren, die hun plek in de historie heroveren.

De vrouwen van Henry VIII doen een wedstrijdje: wie heeft het meest geleden? Foto Pamela Raith Photography
De vrouwen van Henry VIII doen een wedstrijdje: wie heeft het meest geleden? Foto Pamela Raith Photography

Voor aanvang van de musical Six heerst er opwinding, alsof Beyoncé in het Amsterdamse DeLaMar Theater zal optreden. Het toegestroomde publiek is een wonderlijke mix van pubers met hun ouders, studenten met canvastasjes en dertigers die de show luid vingerknippend zullen begeleiden. Six is een begrip en ook in Nederland is het enthousiasme groot, nu de Engelse cast hier enkele weken speelt. Alle voorstellingen in Amsterdam en Rotterdam zijn uitverkocht, waarop producent Medialane prompt nieuwe performances aankondigde voor 2024.

Het succesverhaal begon zes jaar geleden, in Edinburgh, waar de voorstelling z’n première beleefde als optreden door de musicalclub van Cambridge University. De productie viel in de smaak en werd doorontwikkeld: twee jaar later stond de show op West End en sinds 2021 is het ook te zien op Broadway. Daarnaast is een internationale tournee in volle gang, die de productie van Noord-Amerika tot Zwitserland voert.

16e-eeuwse ‘girlband’

De makers van Six, Toby Marlow en Lucy Moss, studeerden nog toen ze de musical ontwikkelden. In Six staan de zes echtgenotes van de Engelse koning Henry VIII centraal. Zij gaan de strijd met elkaar aan in een wie-heeft-het-meest-geleden-competitie: een wedstrijdje met een vette knipoog, die kritiek levert op de positie van vrouwen in de geschiedenis(boeken). Dit gebeurt in de vorm van een gelikt popconcert, waarbij de dames – gehuld in glitteroutfits, die hinten naar de 16e-eeuwse couture – het ene na het andere nummer vertolken als een doorgewinterde ‘girlband’.

De muziek is gebaseerd op pophits uit de afgelopen decennia. Zo zijn er stampende electrosongs (als het openingsnummer ‘Ex-wives’), Adele-achtige ballads (‘Heart of stone’) en zelfs een skihutknaller (‘Haus of Holbein’), gezongen met een Duits accent. Het is een toegankelijk-moderne soundtrack, die hier en daar verrast en vooral aanstekelijk is. De live band, die volledig uit vrouwen bestaat, laat de nummers van de bühne knallen, waarbij het volume in het DeLaMar ook echt op standje popconcert staat.

De Engelse cast voert de show strak uit, met snelle choreografieën en een perfecte timing. Het is duidelijk dat de spelers de productie tot de puntjes beheersen. Momenten van interactie met het publiek komen nooit echt spontaan over, maar dat past wel bij het hypergestileerde concertgevoel. Naast een alternatieve blik op de historie lijkt Six zo ook popscene op de hak te nemen, die bol staat van commercie en seksualisering van vrouwelijke artiesten nog steeds niet schuwt. Met z’n vaart en humor is Six een geschiedenisles die je jezelf nog lang zal horen neuriën.

https://youtu.be/g4W2UFxMYzQ?si=A6QP2vhTVXyP6rL1


Theater Dit zijn de beste theatervoorstellingen van dit moment