Hoe de Amerikanen een futuristische straaljager kwijtraakten

Alarmlijn De futuristische F-35 is de crème de la crème van de militaire technologie. Hij is nagenoeg onvindbaar. Vorige week bleek dat dat óók een groot nadeel kan zijn.
De F-35 is door zijn vorm en coating amper te zien op de radar.
De F-35 is door zijn vorm en coating amper te zien op de radar. Foto Roslan Rahman/AFP

„Er is een straaljagerongeluk geweest, en ik ben de piloot. De hulpdiensten moeten worden ingeschakeld. Ik weet niet echt waar het vliegtuig is, dat zal ergens zijn neergestort. Ik heb mijn schietstoel gebruikt.” Afgelopen zondag vlak na twee uur lokale tijd kreeg een alarmlijnmedewerker in de Amerikaanse stad Charleston, South Carolina, dit te horen. Het vier minuten durende telefoongesprek met noodnummer 911 is donderdag vrijgegeven.

„Sorry, wát is er gebeurd?” vroeg ze. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht moest de piloot zich om onduidelijke redenen uit zijn vliegtuig lanceren, waarna hij veilig landde in een achtertuin. Normaal crasht een vliegtuig kort na ejectie, maar de straaljager in kwestie was een F-35, ook wel bekend als Joint Strike Fighter (JSF), dus het liep net even anders.

De futuristische F-35 is de crème de la crème van de militaire technologie. Eén exemplaar van dit model kost omgerekend 131 miljoen euro, alleen de helm al kost een half miljoen. Maar dan heb je ook wat: deze straaljager is gevaarlijker dan al zijn concurrenten en zal de komende decennia de hoeksteen van de NAVO-luchtmachten vormen. Door zijn vorm en bouwmateriaal is hij op de meeste radars even zichtbaar als een metalen golfbal. Als de piloot onwel wordt, blijft het vliegtuig zelfstandig doorvliegen.

Handig, tenzij de piloot überhaupt niet meer in zijn straaljager zit. Want toen hij per schietstoel zijn hypermoderne vliegtuig verliet, veranderde dat door zijn radarcamouflage plots in een onvindbare raket die voor onbepaalde tijd door kon vliegen boven Amerikaans grondgebied. De krijgsmacht ging naarstig op zoek en riep de bevolking op mee te zoeken. Na vierentwintig uur werd de F-35 honderd kilometer verderop eindelijk gevonden in een bos. Total loss. Gelukkig hebben ze die helm nog.