Grote brand in afvalverwerker bij Rotterdam: ‘Alles zit tegen’

Brand De brandweer heeft moeite het vuur te blussen dat sinds donderdag woedt in een afvalcentrale bij Rotterdam. „De volgende stap is een gat in het dak beuken.”
Donderdag kwam bij de brand veel rook vrij. Inmiddels zou de rook zijn afgenomen.
Donderdag kwam bij de brand veel rook vrij. Inmiddels zou de rook zijn afgenomen. Foto MediaTV/ANP

Bij afvalverwerker AVR in het havengebied van Rotterdam is donderdag een grote brand uitgebroken. De brand leek donderdagmiddag geblust, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio, maar laaide ’s avonds toch weer op. Het blijkt moeilijk om bij de brand te komen.

Brandweerlieden naar binnen sturen gaat op dit moment niet, aldus de woordvoerder, en het is nog niet gelukt gaten in het gebouw te maken om de brand van buiten te blussen. „Het is een stevig gebouw uit de jaren zestig, daar kom je niet zomaar in. De volgende stap is met een sloopkraan een gat in het dak te beuken. Dat klinkt onconventioneel, maar het is de enige methode die we hebben. Alles zit tegen bij deze brand.” Zo’n tachtig hulpverleners zijn betrokken bij het bluswerk.

Als het blussen niet lukt, duurt het volgens de veiligheidsregio nog dagen voordat de brand uitdooft. „Maar dat willen we juist niet, want dan heb je dagenlang overlast.” Rook kan bijvoorbeeld zorgen voor geïrriteerde luchtwegen. Van gevaar voor omwonenden is volgens de woordvoerder geen sprake. „Rook is altijd slecht voor de gezondheid, maar we hebben geen giftige stoffen gemeten.” De veiligheidsregio adviseert ramen en deuren te sluiten.

Nieuwe bestemming

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, net als de omvang van de schade. Het vuur ontstond in het turbinehuis, zegt een woordvoerder van AVR. „Het hart van de fabriek, waar warmte in elektriciteit wordt omgezet.” Op dit moment ligt de centrale in zijn geheel stil.

Het gaat om een van de grootste afvalverwerkers van Nederland, die wekelijks tienduizenden tonnen vuilnis verwerkt. AVR is nu bezig het materiaal dat binnenkomt naar andere plekken te sturen, zoals opslagplekken of andere centrales. „Het is mogelijk dat we een deel van de centrale binnen enkele dagen weer aan de praat krijgen, maar het kan ook langer duren.”