’200 doden door conflict Nagorno-Karabach’

Conflict Dinsdag viel Azerbeidzjan Nagorno-Karabach binnen, een gebied bestuurd door etnische Armeniërs. Volgens een mensenrechtenkantoor zijn tot nu toe 200 mensen overleden, waaronder 10 burgers.
Een voertuig dat is beschadigd na de Azerbeidjaanse militaire operatie in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach.
Een voertuig dat is beschadigd na de Azerbeidjaanse militaire operatie in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach. Foto EPA

De aanval van Azerbeidzjan op de regio Nagorno-Karabach heeft zeker tweehonderd mensen het leven gekost, schrijft het mensenrechtenkantoor van de separatistische staat woensdag op X, voorheen Twitter. Onder de doden zijn tien burgers, onder wie vijf kinderen. Ook zouden er zeker vierhonderd mensen gewond zijn geraakt bij het conflict, onder wie veertig burgers.

Volgens het mensenrechtenkantoor van Artsach, zoals de regio zichzelf noemt, hebben meer dan tienduizend mensen hun huis verlaten. Zij hebben onderkomen gezocht in andere gebieden in de regio waar het veiliger is. Deze aantallen, net als het aantal slachtoffers, zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. „Zonder fatsoenlijk voedsel, medicijnen en essentiële hygiëne is dit een nationale ramp”, schrijft de organisatie.

Azerbeidzjan viel dinsdag Nagorno-Karabach aan, volgens het land zelf nadat Azerbeidzjaanse troepen waren gedood door gewapende inwoners van de regio die sympathiseerden met Armenië. Naar eigen zeggen viel Azerbeidzjan het gebied binnen om militaire en politieke structuren van het Armeense bestuur te ontmantelen. De regio wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, hoewel 120.000 etnische Armeniërs in de regio wonen.

Lees ook: De dag die Armeniërs al drie jaar vrezen: Azerbeidzjan opent de aanval op enclave Nagorno-Karabach

‘Ontwapenen’

Woensdag kondigde Nagorno-Karabach aan zijn leger te ontbinden om een wapenstilstand te bereiken. Het bestuur van het gebied doet dit omdat de Azerbeidjaanse troepen door de verdedigingslinies zijn gebroken en een aantal strategische kruispunten hebben ingenomen.

De zelfbenoemde ‘Republiek Artsach’ liet weten onder dergelijke omstandigheden geen andere keus te hebben dan de vijandelijkheden te staken. Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zei ook dat de Armeense strijdkrachten in Karabach hadden afgesproken „hun wapens neer te leggen, gevechtsposities en militaire posten te verlaten en volledig te ontwapenen”.

In een televisietoespraak zei de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev dat zijn land de volledige soevereiniteit over het grondgebied had herwonnen en de bevolking van Nagorno-Karabach wil integreren. Ook beloofde hij de regio in een “paradijs” veranderen, schrijft persbureau Reuters.

Tot slot liet hij weten dat Azerbeidzjan niets tegen het Armeense volk van Karabach heeft, in tegenstelling tot wat inwoners van de regio vrezen. „Zij zijn onze burgers”, aldus Aliyev.