Hoge concentraties schadelijke stoffen rondom Tata Steel in jaren 70 al bekend

Onderzoek In een rapport uit 1975, dat woensdag opdook, schreven onderzoekers al dat zij rondom Tata Steel veel kankerverwekkende stoffen maten. Onduidelijk is nog wat destijds met de resultaten gedaan is.
Staalfabriek Tata Steel zegt zich te focussen op het terugdringen van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.
Staalfabriek Tata Steel zegt zich te focussen op het terugdringen van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. Foto Eric Brinkhorst

Al in de jaren 70 was duidelijk dat de lucht rond het Hoogoventerrein in de IJmond, nu Tata Steel, veel kankervekkende stoffen bevatte. Dat blijkt uit een rapport uit 1975 dat woensdag via EenVandaag opdook. Vooral in Wijk aan Zee maten onderzoekers hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), waarvan toen al bekend was dat ze in te hoge doses het risico op kanker kunnen verhogen. Het onderzoek werd destijds uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Onduidelijk is nog wat zij of de staalfabriek toen met de onderzoeksresultaten hebben gedaan. In de jaren zeventig waren de milieu-eisen voor de fabriek minder streng dan vandaag de dag.

De onderzoekers schreven in het rapport uit de jaren 70 dat de PAK’s concentratie bij het meetpunt Wijk aan Zee, een dorp dicht bij Tata Steel, „een factor vijf groter” was dan op de overige meetpunten buiten het IJmondgebied. Op de meetpunten Heemskerkerduin, Beverwijk en IJmuiden waren de gemeten gemiddelde niveaus ongeveer twee keer zo hoog als op de overige punten.

Voor de onderzoekers was in de jaren zeventig ook al duidelijk dat die stoffen van Tata Steel kwamen. „Bij winden over het Hoogoventerrein zijn op de meetpunten Wijk aan Zee en IJmuiden sterk verhoogde en in Beverwijk enigszins verhoogde concentraties, die wijzen op een duidelijke invloed van Hoogovens”, schreven zij in het rapport.

Hier en nu

Lees ook: RIVM: nog steeds gevaarlijke stoffen in leefomgeving Tata Steel, geen effect maatregelen te zien

Tata Steel zegt in een reactie tegen persbureau ANP dat het rapport „interessant is voor geschiedkundigen”, maar het staalbedrijf wil vooral „focussen op het hier en nu”. Tata Steel zegt de uitstoot van PAK’s al te hebben verlaagd en er „keihard aan te werken” dit „verder” terug te dringen.

In 2021 bleek uit door op EenVandaag opgevraagde cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland dat longkanker veel vaker voorkomt in de omgeving van Tata Steel dan in andere gebieden in Nederland. In sommige wijken van Beverwijk, Velsen en IJmuiden kwam de ziekte toen respectievelijk 51, 46 en 40 procent vaker voor dan gemiddeld in Nederland.

De afgelopen jaren mat het RIVM nog steeds een hoge concentratie PAK’s in het neerdalende stof rondom Tata Steel. Die stoffen kunnen kinderen bijvoorbeeld binnenkrijgen via de huid tijdens het spelen in speeltuinen. Hoewel ook andere bronnen verantwoordelijk kunnen zijn voor de gemeten PAK’s, bijvoorbeeld de scheepvaart, is Tata Steel volgens het RIVM een „aanmerkelijke” bron.